Sesli Ve Sessiz Zikir Hakkında

Sesli Ve Sessiz Zikir Hakkında
Tarikatlerin çeşitli isimler alması, başka başka olduklarını göstermez. Aynı velinin talebeleri, birbirlerini tanımak ve üstâdları ile öğünmek için, bulundukları yola, üstâdlarının ismini vermişlerdir. Tarikatler başlıca ikidir: (Zikr-i hafi), yani sessiz zikir yapan ve (Zikr-i cehri), yani yüksek sesle zikir yapan tarikatler. Birincisi hazret-i Ebû Bekr'den (radıyallahü anh) gelmiş olup, üstâdlarının adına göre, (Tayfûriyye), (Yeseviyye), (Medâriyye), (Bektâşiyye), (Ahrâriyye), (Ahmediyye-i müceddidiyye) ve (Hâlidiyye) gibi isimler almışlardır.
Zikr-i cehri hazret-i Ali'den (radıyallahü anh) Oniki İmâm vâsıtası ile gelmiştir. Bunlardan sekizincisi olan imâm-ı Ali Rızâ'dan Ma'rûf-i Kerhi almış ve Cüneyd-i Bağdâdi'nin çeşitli halifelerinin silsilelerinde bulunan meşhûr velilerin ismi verilerek, kollara ayrılmıştır. Böylece Ebû Bekr-i Şibli yolundan (Kâdiri) ile (Şâzili), (Sa'di) ve (Rıfâi), Ebû Ali Rodbâri yolundan Ahmed Gazâli ve Ebû-Necib-i Sühreverdi vâsıtaları ile (Kübrevi), meydâna gelmiştir. İmâm-ı Ali'den Hasen-i Basri vâsıtası ile (Edhemi) ve bundan (Çeşti) hâsıl olmuştur. (Bedeviyye), Rıfâiyyeden hâsıl olmuştur. Sühreverdi'den bir kol da Rüknüddin Sencâsi'ye gelmiş, bundan Şems-i Tebrizi ile Rükneddin İbrâhim-i Zâhid feyz almışlardır. Birincisinden (Mevlevi) meydâna gelmiş, ikincisi ikiye ayrılmıştır. Birincisinden Safiyyeddin Erdebili yolu ile (Bayrâmi) ve bundan da (Celveti)ler hâsıl olmuş, ikincisinden Muhammed bin Nûr Halveti yolu ile (Halveti) ve (Zeyniyye) meydâna gelmiştir. Halvetilerden Seyyid Yahyâ Şirvâni hâsıl olup, bunun bir talebesinden (Gülşeni) meydâna geldi. Şirvâni'nin diğer talebesi Pir Muhammed Erzincâni ve bundan (Niyâzi Mısri), (Ümmi Sinân) ve (Cerrâhi) tarikatleri hâsıl oldu. Cerrâhi piri olan Nûreddin Cerrâhi, Karagümrük'te vefât etti.
Pir Muhammed'in diğer halifesi Çelebi halife Muhammed Cemâleddin efendinin bir talebesinden (Şa'bâniyye) hâsıl oldu. İkinci talebesi Sünbül Sinân Yûsüf efendidir. Hâcı Bayram-ı Velinin talebesi Ömer Sekini'nin talebesi Hızır Dede, Üftâde efendiye rûhsat verdi. Bunun talebesi de, Aziz Mahmûd Hüdâyi efendidir. (Uşâki) yolunun reisi Hasan Hüsâmeddin efendidir. Buhârâ'da Seyyid Ahmed-i Semerkandi'den feyz aldı. (Ticâni) yolu, Afrika'nın batısında yayılmıştır.

Fâtih'in, Kapısından Giremediği Dergâh!

Vehbi Tülek

Tasavvufun Hakîkatinden Gâfil Olandan Sakın!

Vehbi Tülek

Mescid Yapmanın Ve Tâmir Etmenin Fazîleti

Vehbi Tülek

El Helâl Kârda, Gönül Ise Hakîkî Yârdadır

Vehbi Tülek

Gelen Belalara Sabırlı Hatta Şükredici Olmalı

Vehbi Tülek