Siraceddin Mısrî

Siraceddin Mısrî

"Doğruyu arayınız. Onda mahvolmanızı görseniz bile, sonu kurtuluştur. Yalandan sakınınız. Onda kurtuluşu görseniz bile, sonu mahvolmaktır." "Her kim insanlarla muamele ederken onlara zulmetmezse, onlarla konuşurken yalan söylemezse, onlara verdiği vaadi yerine getirirse, mürüvveti tam, adaleti açık, dostluğu vacip olur." "Cebrâil bana şunu bildirdi: Hiçbir nefis, dünyadaki rızkının tamamını almadan ölmez. O halde Allahü teâlâdan korkunuz ve rızkınızı güzelce arayınız. Rızkınızın yavaş gelmesi, sizi rızık arama yolunda günahlara sevk etmesin. Zira Allahü teâlânın nezdinde bulunan helal rızka, ancak Allahü teâlâya itaatle ulaşılır." "Kıyamet günü herkes üç suale cevap vermedikçe hesaptan kurtulamayacaktır. Gençliğini nasıl geçirdi. Ömrünü nerede çürüttü, malını nereden, nasıl kazandı ve nerelere harcadı." "Ey ümmetim! Kabirleri ziyaret ediniz ki, size ahireti hatırlatsın. Ölüleri yıkayınız. Zira günahlarla çürümüş cesetlerin şifa verici ilacı, bu müessir (tesirli) nasihattir."

"Ey insanlar! Sanki dünyada ölüm bize değil de başkasına takdir edilmiş. Sanki dünyada haklar bize değil de başkasına vacip olmuş. Sanki cenazesini kaldırıp gömdüğümüz ölüler, yakında dönüp gelecek misafir gibi onları kabre koyuyoruz ve miraslarını yiyoruz. Biz onlardan sonra dünyada kalıcıymışız gibi her nasihati unutuyoruz. Kendi kusuru ile meşgul olup, başkasının kusurunu görmeyen, kazandığı maldan sadaka veren, zillet ve kötülükte bulunan kimselere merhamet eden, fıkıh ve hikmet sahipleri ile oturanlara ne mutlu! Nefsini terbiye eden, ahlakını güzelleştiren kimselere ne mutlu! ilmiyle amel eden, fazla malını dağıtan, az konuşan, sünnetime sarılıp bid'atten kaçınan kimselere ne mutlu!"

"Şu üç şey kurtuluşa sebeptir: öfkeli iken bile adaletle hareket etmek, her yerde Allahü teâlâdan korkmak, fakirlik ve zenginlik halinde iken israf etmemektir. Şu üç şey de helaka sebeb olur: Cimriliğe devam etmek, nefsani arzulara uymak ve kendini beğenmek."

Merkebin Yükü Nedir Bir Sor Bakalım

Vehbi Tülek

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek