Tâceddîn Küçük Efendi

Tâceddîn Küçük Efendi

Eshâb-ı Kirâm (radıyallahü anhüm) arasında en üstün olanlar, dört Halife'dir (radıyallahü anhüm). Allahü teâlâ, onları, sevgili Peygamberine (sallallahü aleyhi ve sellem) halife, dinine ve sevdiklerine yardımcı olarak seçti. Resûlullah mü'minlere, onların yoluna sarılmayı, onların izinden gitmeyi nasihat eyledi. Onların halifeliklerinin müddetini de beyân eyledi. Ebû Hüreyre (radıyallahü anh) rivâyet etti. Resûlullah buyurdu ki: "Şu dört kişinin sevgisi, ancak mü'minin kalbinde bir araya gelir. (Bu dört kişi) Ebû Bekr, Ömer, Osman ve Ali'dir (radıyallahü anhüm)."

Hulefâ-i Râşidin içerisinden en faziletlisi Ebû Bekr ile Ömer'dir (radıyallahü anhümâ). Huzeyfe (radıyallahü anh) rivâyet etti. Resûlullah efendimiz buyurdu ki: "Aranızda ne kadar kalacağımı bilmiyorum. Benden sonra, iki kişiye uyunuz" buyurarak, Ebû Bekr ile Ömer'e (radıyallahü anhüma) işâret buyurdu.

Dahhâk, İbn-i Abbâs'dan (radıyallahü anh) rivâyet etti. Resûlullah buyurdu ki: "Ben ilkim, Ebû Bekr ikinci, Ömer üçüncüdür." Ebû Ervâ Devsi (radıyallahü anh) anlattı. Resûlullahın yanında oturuyordum. Bu sırada Ebû Bekr ile Ömer çıkageldiler. O zaman Resûlullah; "Beni ikinizle teyid eden Allahü teâlâya hamdolsun" buyurdu.

Ebû Bekr ile Ömer'in (radıyallahü anhümâ) faziletlerinin bir delili de; Resûlullahın mecliste, konuşmada ve istişârede onlara öncelik vermesi, bu durumun Eshâb-ı kirâm arasında meşhûr olmasıdır. İsmâil bin Umeyye (radıyallahü anh) anlatır: "Hazreti Ebû Bekr ve Hazreti Ömer'in Resûlullah efendimizin yanındaki yerleri belli idi. Onlar Resûlullahın huzûrlarına geldikleri zaman, Hazreti Ebû Bekr, Resûlullahın sağına, Hazreti Ömer sol tarafına otururdu. Onlar bulunmadıkları zaman yerlerine kimse oturmazdı."

Enes bin Mâlik (radıyallahü anh) anlattı: "Resûlullah, Eshâbının yanına teşrif buyurdukları zaman, onların hepsi başları önlerinde Resûlullahın mübârek sözlerini dinlerlerdi. Yalnız, Hazreti Ebû Bekr ile Hazreti Ömer, Resûlullahın yüzüne tebessümle bakarlar, Resûlullah da onlara tebessüm buyururlardı." Mücâhid (radıyallahü anh) anlattı: "Resûlullah, Eshâbı ile istişâre ettikleri zaman, Ebû Bekr'le Ömer konuşmadan önce kimse konuşmazdı."

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek

İmândan Güzel Bir Nîmet Yoktur

Vehbi Tülek