Temim Kabilesinden Eksem Bin Sayfî

Temim Kabilesinden Eksem Bin Sayfî
Sevilen bir kimse idi...
Resûlullah Efendimiz, Mekke döneminde de bir kısım mektuplar göndermiştir. Temim Kabilesinden yaşlı bir zat olan Eksem bin Sayfi, Araplar arasında sevilen bir kimse idi. Resûlullahın davet ettiği şeylerin mahiyetini öğrenmek istiyordu. Bu maksatla Resûlullah'tan İslâmiyet hakkında mektupla bilgi istemiştir. Peygamber efendimiz de onun mektubuna şöyle cevap vermiştir:
"Allah'ın Resûlü Muhammed'den Eksem bin Sayfi'ye...
Allah'ın selâmı üzerine olsun. Allah'a olan hamdimi sana bildiririm. Allah bana, "Lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerike leh" dememi ve insanlara bu sözü tebliğ etmemi emrediyor. Bütün mahlûkât ve hükümranlık Allah'a âittir. Her şey O'nundur. Allah onları yaratır, öldürür ve âhirette tekrar diriltir. Şüphesiz dönüş O'nadır. Peygamberlerin mesajını size ilettim. Büyük haberden elbette sorulacaksınız. Bir süre sonra onun haberini elbette öğreneceksiniz..."

"Kavminden iki kişi gönder"
Mektubu okuyunca kalbine Resûlullahın sevgisi düşen Eksem bin Sayfi, Muhammed aleyhisselamı bizzat, gidip görmek istedi. Kavmi onun gideceğini duyunca, "sen bizim büyüğümüzsün, hafiflik yapma. Kavminden iki kişi gönder, gidip o Resûlün ahlâkını, sözlerini, hâllerini görüp gelsinler" dediler.
O da öyle yaptı. Kavminden iki kişiyi gönderdi. Onlar gidip dönünce, Resûlullahın hâllerini bir bir anlattılar. Bunun üzerine kavmine, şöyle vasiyet etti:
"Ona imân etmekte önce davranan dünyâda ve âhirette aziz ve muhterem olur!.."
Kendisi bunları söyledikten kısa bir süre sonra vefât etti...

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek