Tütünsüz Baba

Tütünsüz Baba

Hadis-i şerifte, (Ana-babasının veyâ ikisinden birinin kabrini her cuma günleri ziyâret edenin günâhları afv olur. Haklarını ödemiş olur) buyuruldu. Muhammed bin Vâsi, her cuma kabir ziyâret ederdi. "Pazartesi günleri ziyâret etsen dahâ iyi olmaz mı?" dediklerinde, (Meyyitler, cuma, perşembe ve cumartesi günleri kendilerini ziyâret edenleri tanırlar) buyurdu.

Dahhâk diyor ki: (Cumartesi günü güneş doğmadan önce kabir ziyâret edeni meyyit tanır. Bu, cuma gününün faziletini göstermekdedir.)

Resûlullah "sallallahü aleyhi ve sellem", mü'min olan akrabâsının ve Eshâbının kabrlerini ziyâret ederdi. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Bir mü'minin kabrini ziyâret ederken, "Allahümme inni es'elüke-bi-hurmet-i Muhammed aleyhisselâm en lâ tü'azzibe hâzelmeyyit" derse, o meyyitin azâbı kıyâmete kadar ref olur).

(Şir'a)da diyor ki: (Sünnete uygun ziyâret yapmak için, abdest alınır. İki rek'at nemâz kılıp, sevâbı meyyitin rûhuna gönderilir. Kabristâna gelince ve aleyküm selâm denir. Yukarıda yazılı duâ okunup, meyyitin yüzüne karşı oturulur. Yasin-i şerif veyâ bildiği sûreleri okur. Tesbih okuyup, meyyit için duâ eder).

Ebül Kâsım diyor ki: (Kabir yanında Kur'ân-ı kerim okununca, meyyit sesi işiterek râhat eder.) Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Bir kimse, tanıdığının kabri yanından geçerken selâm verirse, meyyit bunu tanır ve selâmına cevâb verir.)

KABİR YANINDAN GEÇERKEN...

Abdullah ibni Ömer "radıyallahü anh", bunun için, bir kabir yanından geçerken durup selâm verirdi. Nâfi' diyor ki: Abdullah ibni Ömer, Resûlullahın "sallallahü aleyhi ve sellem" kabri yanına gelir, (Esselâmü alennebiyy, esselâmü alâ Ebi Bekr, esselâmü alâ Ebi) derdi. Böyle söylediğini yüzden fazla gördüm.

İmâm-ı Gazâli "rahmetullahi aleyh", (İhyâ) kitâbında buyuruyor ki: (Kabir ziyâret ederken, kıbleyi arkada bırakıp, meyyitin yüzüne karşı oturup selâm vermek müstehabdır. Kabre el, yüz sürülmez, öpülmez.)

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek

İmândan Güzel Bir Nîmet Yoktur

Vehbi Tülek