Cömertlik, zenginde olursa daha güzeldir

Abdullah bin Muhammed bin Asker hazretleri hadîs âlimidir. Allâme Burhânüddîn’in babasıdır. 672 (m. 1273)’de Lübnan’da Belbis köyünde doğdu. 739 (m. 1338)’de Şam’da vefât etti. Kitaplarında naklettiği bazı hadis-i şerifler:

“Başlarına üzücü bir hâl geldiğinde sabreden; Kendine nimet verildiğinde şükreden; haksızlığa uğradığında olaya hoşgörüyle yaklaşarak bağışlayıp affeden; kendi bir haksızlık yaptığında özür ve af dileyen kimseler... İşte onlar güvenli ve doğru yolu bulanların ta kendileridir.”
“Kişi (kabrinde) cennetteki derecesinin yükseltildiğini görür. Sebebini Rabbine sorar: 'Ya Rabbi, bu mükâfat nereden?' Ona şöyle cevap verilir: Çocuğunun arkandan senin için Allah’a yaptığı af isteği ve dualardan.”
“Biriniz bir Müslüman kardeşinde bir dert gördüğünde, kendisini o derde uğratmadığı için Allah’a şükretsin. Fakat bu şükrünü, açıktan yapıp da dertli kimseye duyurmasın.”
“Allah kuluna bir nimet verdiğinde kul 'elhamdulillah' derse, bu şükür ve hamd, o nimetten daha hayırlı olur.”
“Sizden daha zenginlerin yanına az girip çıkın. Çünkü bu, Allah’ın size verdiği nimetlerini küçümsememeniz için daha uygundur.”
“Cennette büyük bir köşk vardır. İsmi cömertler köşküdür.”
“Allah, niyeti 'önce ahiret' olana dünyayı da verir. Ama niyeti 'sadece dünya' olana, ahireti vermez.”
“Müminin niyeti amelinden hayırlıdır.”
“Müminin firâsetinden korkun. Çünkü o, Allahü teâlânın nûru ile bakar.”
“İstişare eden pişman olmaz.”
“Peygamber efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) çok merhametliydi. Birisi kendisine bir şey istemeye gelirse, istenilen şey varsa, mutlaka verirdi. Yok ise, olunca verme sözü verirdi.” 
“Eğer bir Müslüman bir fidan diker veya ekin eker de, ondan bir yabanî hayvan, kuş yahut başka bir canlı yerse, bunda onun için mutlaka sevap vardır.”
“Kim bana itaat ederse, Allaha itaat etmiş; her kim bana isyan ederse, Allaha isyan etmiş olur ve kim benim emîrime itaat ederse, bana itaat etmiş; her kim benim emîrime isyan ederse, bana isyan etmiş olur.”
“Adalet güzeldir, fakat idarecilerde olursa, daha güzeldir. Cömertlik güzeldir, fakat zenginlerde olursa daha güzeldir. Dinde titizlik güzeldir, fakat âlimlerde olursa daha güzeldir. Sabır güzeldir, fakat fakirlerde olursa daha güzeldir. Tövbe güzeldir, fakat gençlerde olursa daha güzeldir. Utanma duygusu (hayâ) güzeldir, fakat kadınlarda olursa daha güzeldir.” 

Toplam Görüntülenme: 990

Yayın tarihi: Cumartesi, 10 Eylül 2016

Bunları okudunuz mu?