Şeytan, insanın kurdudur

Abdullah bin Süleymân el-Endülüsî hazretleri hadîs âlimlerindendir. 549 (m. 1154) senesinde Endülüs (İspanya’da) bulunan Mende’de (Montiel) doğdu. 612 (m. 1215)’de Gırnata’da (Granada) vefât etti. Hadîs ilminde hafız, yani yüz bin hadîs-i şerîfi senetleriyle ezbere bilen bir âlim idi. Kitabında naklettiği bazı hadis-i şerifler:

Câbir bin Semûra’nın (radıyallahü anh) rivâyet ettiği hadîs-i şerîfte, Peygamber efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) “Peygamberlik bildirilmeden önce Mekke’de, bana devamlı selâm veren bir taş vardı. Şimdi bile onu tanıyorum” buyurdu. Diğer bir hadîs-i şerîfte buyuruldu ki: “Bana peygamberlik bildirildiğinde, bütün taş ve ağaçlar, 'Esselâmü aleyke yâ Resûlallah' diyerek selâm verirlerdi.” 
Hazreti Ömer (radıyallahü anh) Cabiye denilen yerde insanlara bir hutbe okudu ve Resûlullah efendimizin şu hadîs-i şerîfini bildirdi: Resûlullah efendimiz buyurdu ki; “Kim Cennetin ortasında olmak isterse, cemaatte bulunsun. Muhakkak şeytan, yalnız kalan kimseyle beraberdir, iki kişi olunca, o yaklaşamaz.” 
Arfece’nin (radıyallahü anh) bildirdiği hadîs-i şerîfte, Resûlullah efendimiz; “Allahü teâlânın rahmeti cemaat üzeredir. Şeytan, cemâate katılmayıp, muhalefet eden kimse ile beraberdir” buyurdu.
Muâz bin Cebel’in (radıyallahü anh) rivâyet ettiği hadîs-i şerîfte, Peygamber efendimiz; “Sürüden uzak kalan koyunu kapan kurt gibi, şeytan da insanın kurdudur. Parça parça olmaktan sakının. Cemâat hâlinde olun. Mescidlere koşun” buyurdu.
Ebû Zer’in (radıyallahü anh) bildirdiği hadîs-i şerîfte, Resûlullah efendimiz; “İki kişi, bir kişiden hayırlıdır. Üç kişi, iki kişiden, dört kişi de, üç kişiden daha hayırlıdır. Cemâate koşunuz. Muhakkak ki Allahü teâlâ, ümmetimi hayır üzere toplar” buyurdu.
İbn-i Ömer’in (radıyallahü anh) bildirdiği hadîs-i şerîfte ise, Resûl-i ekrem; “Benî İsrâil, yetmiş bir fırkaya ayrılmıştı. Bunlardan yetmişi Cehenneme gidip, ancak bir fırkası kurtulmuştur. Nasâra da, yetmiş iki fırkaya ayrılmıştı. Yetmiş biri Cehenneme gitmiştir. Bir zaman sonra, benim ümmetim de yetmiş üç kısma ayrılır. Bunlardan yetmiş ikisi Cehenneme gidip, yalnız bir fırkası kurtulur” buyurdular. Orada bulunan Eshâb-ı kirâm, bu fırkanın kimler olduğu sorduklarında “Cehennemden kurtulan fırka, benim ve Eshâbımın gittiği yolda gidenlerdir” buyurdu.

Toplam Görüntülenme: 1034

Yayın tarihi: Çarşamba, 14 Eylül 2016

Bunları okudunuz mu?