hocanın Yanında Ukalâlık Etme!

hocanın Yanında Ukalâlık Etme!
MERZİFON'DA MÜDERRİSLİK YAPTI
Abdürrahim Merzifoni Mısır'da Şeyh Zeynüddin-i Hafi ile buluşup ona candan bağlandı. Şeyh Zeynüddin'le berâber Horasan'a hocasının memleketi olan Haf'a gitti... Hocası, kavuştuğu mânevi makamlara ve hâllere onu da çıkardıktan sonra icâzet, diploma verdi. Abdürrahim hazretlerinin Merzifon'a gelmelerinden sonra İkinci Murâd Han, kendisinden, Çelebi Sultan Mehmed Medresesi'nde müderrislik yapmasını istedi. 1465 yılında vefâtına kadar pekçok talebe yetiştirdi. Abdürrahim hazretlerinin mübârek kabirleri Merzifon'da Câmi-i Cedid Mahallesi Eren Sokağındadır.
Bu mübarek zat, vefatından bir müddet evvel talebelerine yaptığı nasihatlerde buyurdu ki:
"Kim Allahü teâlânın ibâdeti ile bir saat meşgûl olursa, Allahü teâlâ ona rahmeti ile nazar eder."
"İnsanların ahmak sınıfı, kendilerinin medh edilmesinden hoşlananlarıdır."
"Tevekkül, bütün işlerinde Allahü teâlâya teslim olmak, başa gelen her şeyi O'ndan bilip katlanabilmektir."

İLİM TALEP EDENLER...
"İlim isteyen ilk önce nefsini kötü ahlâk ve huylardan temizlemelidir. Çünkü ilim öğrenmek, kalbi imar etmekle olur. Âzâların vazifesi olan namaz, nasıl necâsetten temizlenmeden olmuyorsa, kalbin ilim ile tâmiri de, ancak kalbi her türlü kötü sıfat ve vasıflardan, fena huylardan temizledikten sonra olur.
İkinci olarak dünyâ meşgûliyetlerinden alâkayı kesmelidir. Zirâ dünyâ meşgalesi insanı ilimden alıkoyar. İnsan bir anda iki şeyle meşgûl olamaz.
Üçüncü olarak hocaya karşı kibirli olmamalı ve ona ukalâlık etmemelidir. Bilhassa hastanın tabibe teslim olduğu gibi hocaya teslim olmak lazımdır.
Dördüncü olarak ilmin başında ister bu ister öteki dünyâ için olsun âlimlerin ihtilaflarına kulak asmamalıdır. Çünkü bu zihni zorlar doğru düşünceden uzaklaştırır. Meseleler idrâk edilmez olur.
Beşinci olarak, insanın okumaktan gâyesi kalbini kötü huylardan temizleyip, faziletlerle süslemek, gelecekte ise Allahü teâlâya yakın olmak ve yakınlık mertebesine kavuşmak olmalıdır. Bilgisiyle; riyaset, servet, makam, düşük adamlarla mücâdele ve akranlarına üstünlük gâyesi göstermemelidir."

Tasavvufun Hakîkatinden Gâfil Olandan Sakın!

Vehbi Tülek

Mescid Yapmanın Ve Tâmir Etmenin Fazîleti

Vehbi Tülek

El Helâl Kârda, Gönül Ise Hakîkî Yârdadır

Vehbi Tülek

Gelen Belalara Sabırlı Hatta Şükredici Olmalı

Vehbi Tülek

Kişiyle Alay Etmenin Sonu Pişmanlıktır

Vehbi Tülek