kılıç Kınında Iken Kesmez

kılıç Kınında Iken Kesmez
BOŞA GİDEN İBADETLER!..
Bunun üzerine Mevlânâ hazretleri buyurdu ki: "Her kim altı yerde dünyâ sözü ile meşgûl olursa otuz yıllık temiz ve kabûl olmuş ibâdeti reddedilir ve boşa gider. Bu altı yerin birincisi mescid, ikincisi ilim meclisi, üçüncüsü cenâze, dördüncüsü mezarlık, beşincisi ezan vakti, altıncısı Kur'ân-ı kerim okunurkendir. Bunların her birisinin geniş açıklamaları vardır."
Yine buyurdu ki:
"Helâl kazanıp helâlden yemeli, giyinmeli, çalışmalıdır. Dargınlar barışmalıdır. Önce davranan önce Cennet'e girer. Tenhâda yalnız kalınca da günahtan sakınmalıdır. Nefsi mağlûb etmek için, onu rahatsız etmelidir. İstediği şeyi vermemelidir. En tesirlisi, gündüzleri oruç tutmak, geceleri az uyuyup namaz kılmaktır..."
Bir gün birkaç kişi gelip Mevlânâ hazretlerine; "Efendim! Allahü teâlânın veli kulları vefât edince, tasarruf hakkına sâhib olurlar mı? Hayatta oldukları gibi insanlara yardım edip, sıkıntılarını giderirler mi?" diye sordular. Mevlânâ hazretleri de; "Cenâb-ı Hakk'ın evliyâ kulları âhirete intikâl ettiklerinde, dünyâdakine oranla daha çok tasarrufa sâhib olurlar. Dünyâdaki tasarruf hududlu, âhiretteki ise hududsuzdur" buyurdu. Oradakiler; "Dostlarınıza ve talebelerinize dünyâdaki gibi âhirette de ihsân ve merhamet eder misiniz?" deyince, hazreti Mevlânâ; "Ey dostlarım! Kılıç kınında iken kesmez. Bize şefâat hakkı verilirse, elbette biz de sizlere şefâat ederiz" buyurdu.

"BU DERECEYE NASIL KAVUŞTUN?"
Mevlânâ Celâleddin-i Rûmi hazretlerini sevenlerden biri vasiyyetinde; kabrine Mevlânâ hazretlerinin gelip, Kur'ân-ı kerim okumasını istirhâm etti. O zât vefât edince vasiyyetini bildirdiler. Hazreti Mevlânâ da kabrinde Kur'ân-ı kerim okudu. Vefât eden kimsenin çocuklarından biri, rüyâsında babasının çok iyi bir hâlde olduğunu görünce şöyle sordu: "Babacığım! Bu dereceye nasıl vâsıl oldunuz?" Babası da; "Beni kabre koyunca Münker ve Nekir melekleri suâl sormaya gelirken, oraya güzel yüzlü bir melek geldi. Onlara; 'Allahü teâlâ bu zâtı Mevlânâ'ya bağışladı. Onu bırakınız!' dedi. O günden beri hamdolsun hâlim iyidir" diye cevap verdi...

Mescid Yapmanın Ve Tâmir Etmenin Fazîleti

Vehbi Tülek

El Helâl Kârda, Gönül Ise Hakîkî Yârdadır

Vehbi Tülek

Gelen Belalara Sabırlı Hatta Şükredici Olmalı

Vehbi Tülek

Kişiyle Alay Etmenin Sonu Pişmanlıktır

Vehbi Tülek

İnsanlarla Uğraşmakta Hayır Ve Fayda Yoktur

Vehbi Tülek