Âlimin Konuşması Karanlıkları Yok Eder

Âlimin Konuşması Karanlıkları Yok Eder
Muhammed bin Hüseyn der ki:
"Allahü teâlânın, Kur'ân-ı kerimde âlimleri övmesi, onların faziletli, üstün ve kıymetli olduklarını gösterir. Allahü teâlâ onları, insanlara yol gösterici kıldı. Kendilerine uyulması icâb eden kişilerdir."
İmam-ı Mücâhid, Kur'ân-ı kerimde meâlen "Kime ki hikmet verilmişse" âyeti için, "Buradaki hikmetten murâd; ilimdir, fıkıh ilmidir" buyurmuştur. Yine Kur'ân-ı kerimde meâlen (Doğrusu Lokman'a "Allaha şükret" diye ilim ve anlayış verdik) âyeti için, "Burada ilim ve anlayıştan murâd, fıkıh ilmi demektir" buyurdu.
Yine Kur'ân-ı kerimde meâlen "Sizden ülilemr olanlara" âyetindeki "Ulilemr'den murâd, "Fukahâ ve âlimlerdir" buyurdu. Ebüdderdâ'nın (radıyallahü anh) rivâyet ettiği hadis-i şeriflerde Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: "Âlimin, âbid üzerine üstünlüğü, ayın onbeşinci gecesindeki dolunayın, diğer yıldızlar üzerine olan üstünlüğü gibidir."
"Âlimler Peygamberlerin vârisleridir."
"Şeytana karşı bir din âlimi, bin âbidden çetindir."
"Allahü teâlâ bir kimseye iyilik etmek isterse, onu dinde âlim yapar ve ona doğru yolu ihsân eder."
"Kıyâmet gününde üç kısım kimseler şefaat ederler: Peygamberler, sonra âlimler, sonra şehidler."
"Göklerde ve yerde olanlar, âlim için istiğfar ederler."
Resûlullah efendimiz buyurdu ki: "Allahü teâlâ, sizden ilmi almak için, ilmi ile âmil olan âlimleri kaldırır. Câhiller kalır. Dinden suâl edenlere, kendi akılları ile cevâp verip, insanları doğru yoldan ayırırlar."
Ali bin Ebi Tâlib (radıyallahü anh) buyurdu ki: "Âlimin konuşması karanlıkları yok eder (Küfür ve zulmeti ortadan kaldırır). Âlimin susmasında nice hikmetler vardır. Onların susması hikmettir. Güneşin ortaya çıkışıyla karanlıklar yok olduğu gibi, âlimin bir yerde bulunmasıyla orası nûr ile dolar. İnsanlar din ve dünyâlarını öğrenir, rahat ve huzûr bulurlar."
Muâz bin Cebel (radıyallahü anh) şöyle buyurdu: "İlim öğreniniz, Allah için ilim öğrenmiş kişi, Allahtan korkar. İlim öğrenmeyi istemek ve bu yolda çalışmak ibâdettir. Onunla meşgul olmak cihâddır. İlmi, bilmiyene öğretmek sadakadır. Onu ehline öğretmek kurbettir.

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek

İmândan Güzel Bir Nîmet Yoktur

Vehbi Tülek

Günah Işlemek, Ölümü Unutmanın Alâmetidir

Vehbi Tülek

Ahiret Yolculuğundan Gâfil Olan Zavallıdır!

Vehbi Tülek