Amelimiz Azdır Diye Üzülmeyiniz

Amelimiz Azdır Diye Üzülmeyiniz
Hadis-i şerifte şöyle buyuruluyor: "Allahü teâlâ buyurdu ki: İhlâs, benim sırlarımdan bir sırdır. Onu kullarımdan sevdiklerimin kalbine yerleştiririm."
Sehl bin Abdullah buyurdu ki: "İhlâs, kişinin her işini Allah rızâsı için yapmasıdır." Sehl bin Abdullah hazretlerine denildi ki: "Nefse en ağır gelen şey nedir?" Buyurdu ki: "İhlâstır, çünkü nefs, ihlâstan pay alamaz, ihlâsı hiç istemez." Yine buyurdu ki: "İhlâs, kulluk vazifesini yapmak, Allahü teâlâya itaat etmektir. Bunu yapmayanın ihlâsı yoktur."
Muhammed bin Fadl buyurdu ki: "İlim kelimesi üç harftir, ayn, lam, mim. Ayn ilmi, lam-ameli, mim de Allah için ihlâslı olmayı, ilim ile amel etmeyi gösterir."
Hazreti Ali "Amelimiz azdır diye üzülmeyiniz. Kabul olunmamasından korkarak üzülünüz" buyurdu.
Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem), Muâz bin Cebel'e buyurdu ki: "Ey Muâz ihlâsla amel işle, böyle olan amel az da olsa sana kâfi gelir."
Büyüklerden birine, "İhlâs nedir?" diye soruldu. O da "Sâdece Allah için iş yapmaktır" buyurdu.
Buyuruldu ki: "Bir müddet ihlâslı olmak, ebediyyen kurtuluşa sebep olur."
Ali Mürteiş hazretleri buyurdu ki: "Bütün muâmelelerin doğru bir şekilde yapılması iki şey ile mümkündür. Bunlar da; sabır ve ihlâstır."
Yahyâ bin Muâz buyurdu ki: "Amel üç şeye muhtaçtır. Bu üç şeyle olur. Bunlar, ilim, niyet ve ihlâstır."
Peygamberimize "İhlâs nedir?" diye sorulunca, "Rabbim Allahtır demen, sonra da emrolunduğun gibi dosdoğru olmandır" buyurdu.
Peygamberimiz bir hadis-i şerifte de buyurdu ki: "Kim Allah için ihlâsla kırk gün ibâdet ederse, kalbinden diline hikmet akar. Allahü teâlâya kırk gün ihlâsla ibâdet eden her kulun kalbinden, diline hikmet pınarları fışkırır."
Fudayl bin Iyâd hazretleri buyurdu ki: "İnsanların görmesi ve takdir etmesi için amel etmek, iş yapmak, riya ve şirktir. İhlâs ile amel edeni, sırf Allah için iş yapanı, Allahü teâlâ riyadan ve şirkten korur."
Cüneyd-i Bağdâdi'ye "İhlâs nedir?" denilince, "Allah için kulluk yapıp, insanların Allahü teâlâ ile olan muâmelelerinde mahlûkâtı aradan çıkarmakdır. Bu mahlûkların ilki de nefsdir" buyurdu.

Fâtih'in, Kapısından Giremediği Dergâh!

Vehbi Tülek

Tasavvufun Hakîkatinden Gâfil Olandan Sakın!

Vehbi Tülek

Mescid Yapmanın Ve Tâmir Etmenin Fazîleti

Vehbi Tülek

El Helâl Kârda, Gönül Ise Hakîkî Yârdadır

Vehbi Tülek

Gelen Belalara Sabırlı Hatta Şükredici Olmalı

Vehbi Tülek