Arkadaşın Için, Tatlı Ve Serin Su Gibi Ol
Hazreti Ali (radıyallahü anh) bir hutbesinde şöyle buyurdu:
"Dünyâ, sırtını döndü. Ayrılığı bildirdi. Âhırete yöneldi. Dikkat ediniz! Cenneti isteyenler, Cehennemden kaçanlar kadar uyuyan görmedim. Dikkat ediniz. Sizin hakkınızda en korktuğum şey; hevânıza (nefsin arzu ve isteklerine) uymak ve uzun emeldir."
Abdullah İbni Mes'ûd (radıyallahü anh) buyurdu ki:
"Sözlerin en doğrusu; Allahü teâlânın kitabı Kur'ân-ı kerim, yapışılacak şeylerin en iyisi; takvâ, sünnetlerin en üstünü; Resûlullah efendimizin (sallallahü aleyhi ve sellem) sünnet-i seniyyesi, işlerin en hayırlısı; orta olanları, en kötüsü; sonra ortaya çıkarılan bid'atlerdir. (Dinde olmayıp da sonradan ibâdet olarak ortaya çıkarılan şeylerdir). Az fakat kâfi olan, çok fakat, Allahü teâlâyı ve âhıreti unutturan şeylerden daha hayırlıdır. En iyi zenginlik, rûh zenginliğidir. Kalbe atılan şeylerin en hayırlısı, yakindir, içki, günahların anasıdır. Gençlik, delilikten bir şubedir. Yalancı dil, çok hatâlara ve yanlışlıklara sebep olur. Müminin sövmesi fısktır. Başkasını affeden kimse de affedilir, iyiler arasında yazılır. Saadet sahibi kimse, başkasına nasihatte bulunan kimsedir. İşler, verdikleri neticelere göre kıymet kazanır, işin özü ve hülâsası, neticesidir. En şerefli ölüm, şehidliktir. Belâ ve musibetin ne olduğunu, kimden geldiğini bilen kimse, sabreder. Bunu bilmeyen ise iyi görmez."
Ömer bin Abdülaziz, bir hutbesinde buyurdu ki:
"Ey insanlar! Sizler öleceksiniz. Sonra diriltileceksiniz. Sonra yaptıklarınızdan hesaba çekileceksiniz. Ey insanlar! Kime bir dağın başında veya dibinde bir rızık takdir edilmişse, mutlaka o rızık ona gelir, öyleyse, iyiyi isteyiniz."
"İnsanlarla arkadaşlık yaptığın zaman, her arkadaş için, sanki kölesi olan bir genç ol! Suzuzluktan ciğeri yanan her arkadaş için, tatlı ve serin suyun tadı gibi ol!"
Bana birisi: "Namazdaki şeylerin en doğrusu hangi şeydir?" diye sordu. Ben de, "Maksadın, yani niyetin doğruluğudur" diye cevap verdim. Gizli bir ses duydum. Diyordu ki: "Maksûdu, arzu edileni görmek, kasdedileni görmenin yok edilmesi ile mümkündür."