Beyâzîzâde Ahmed Efendi
Hasta yanında Yasin sûre-i şerifesini okumak mühim sünnettir. Hadis-i şerifte buyruldu ki: "Yanında Yasin-i şerif okunan hasta, suya doymuş olarak vefat eder ve doymuş olarak kabre girer." Yani can vermenin hasıl edeceği susuzluğu duymaz. Yasin sûre-i şerifesi, kıyamette olan şeyleri, dünyanın geçici olduğunu, Cennet nimetlerini ve Cehennemdeki azapları bildirdiğinden, hasta yanında okununca, iman ile gitmeye sebep olan şeyleri işitmiş olur. Yasin sûre-i şerifesini okumanın on faydası vardır: 1- Aç olan, tok olur. Yani, ummadığı yerden rızık gelir. 2- Susuz olan, kanıncaya dek su bulur. 3- Elbisesi olmayan, elbise bulur. 4- Eceli gelmeyen hasta şifa bulur. 5- Eceli gelen hasta ölüm acısı duymaz. 6- Ölürken Cennet melekleri gelip görünür. 7- İnsan korktuğundan emin olur. 8- Misafir ve garip, yardımcı bulur. 9- Bekârların evlenmesi kolay olur. 10- Kaybolan şey bulunur. [Fakat bunlara niyet ederek ve inanarak okumak lazımdır.]
Ra'd sûresini okumak, ruhun çıkmasını kolaylaştırır. İnsan ölünce, Hanefi'de necis olur. Diğer üç mezhebe göre necis olmaz. Kur'ân-ı kerim yanında değil, karşısında ve sessiz okunabilir. Kur'ân-ı kerimi ölüler de işitir ve faydalanır. Cenaze taşıyanların, kabir ziyaret edenlerin, maddi bir karşılık düşünmeyerek, Kur'ân-ı kerimden bir parçayı Allah rızası için okuyarak, sevabını meyyitin ruhuna hediye etmeleri sünnettir. Peygamberimiz "sallallahü aleyhi ve sellem" buyurdu ki:
(Ölüm hastası yanında, bir sûre okununca, her harfi için bir melek gelip, ruhun kolay çıkmasına dua eder. Yıkanırken yanında bulunurlar. Cenazesi ile birlikte giderler. Namazında bulunurlar. Gömülürken bulunurlar. Hep dua ederler). Bir hadis-i şerifte buyruldu ki:
(Müslüman bir hasta yanında Yasin-i şerif okunursa, Rıdvan ismindeki melek Cennet şerbeti getirir. Suya doymuş olarak ruhunu teslim eder. Doymuş olarak kabre girer. Suya ihtiyacı olmaz.)