Çok Soru Sormak Iyi Görülmemiştir

Çok Soru Sormak Iyi Görülmemiştir
Ebû Hüreyre (radıyallahü anh) rivâyet etti. Resûlullah Efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: "Kıyâmet gününde Allahü teâlânın katında, insanların en kötüsü olarak ikiyüzlü kimseyi görürsün."
Behz bin Hakim'in dedesi şöyle dedi: Resûlullah Efendimizden duydum. Buyurdu ki: "Konuşurken, yanındakileri güldürmek için yalan söyleyen kimseye yazıklar olsun, ona yazıklar olsun, ona yazıklar olsun."
Abdullah İbni Abbâs (radıyallahü anhüma) da şöyle anlatıyor: "Resûlullah Efendimiz zemzemden ayakta olduğu hâlde içerlerdi."
Hasen (radıyallahü anh) rivâyet etti. Resûlullah Efendimiz buyurdu ki: "Nefsim yed-i kudretinde olan Allahü teâlâya yemin ederim ki, bir kimsenin dili doğru olmadıkça kendisi doğru olmaz. Kalbi doğru olmadıkça, dili doğru olmaz. Bir kimse, komşusu onun kötülüklerinden emin olmadığı müddetçe, imânı kâmil bir mümin olamaz."
Enes bin Mâlik (radıyallahü anh) rivâyet etti. Resûlullah Efendimiz buyurdu ki: "Kimin dünyâda iki dili olursa, Allahü teâlâ, kıyâmet gününde onun için ateşten iki dil yapar."
Vâsıla bin Hattâb Kureşi (radıyallahü anh) anlattı: Mescid-i Nebi'ye Resûlullah efendimiz gelen şahsı görünce, onun için yer açtılar. Bunun üzerine o şahıs, "Yâ Resûlallah! Müsait ve oturulacak yer var" deyince, Resûlullah efendimiz; "Müslümanın, Müslüman üzerinde hakkı vardır. Müslüman, Müslümanı görünce onun için yer açar" buyurdu.
Âişe (radıyallahü anhâ) vâlidemiz; "Yâ Resûlallah! İki tane komşum var. Hangisine hediyede bulunayım?" diye sorunca, Resûlullah Efendimiz: "Kapısı en yakın olana" buyurdular.
Mu'âz (radıyallahü anh) buyurdu ki: "İki Müslüman karşılaşıp da, biri diğerinin elini tutup, güler yüz gösterip tebessüm ederse, ağaç yapraklarının döküldüğü gibi ikisinin de günahları dökülür."
Resûlullah efendimiz buyurdu ki: "Allahü teâlâ üç şeyi sizin için iyi görmedi. Birincisi dedikodu, ikincisi çok soru sormak, üçüncüsü malı zayi etmek." [İnsanın, kendisine lâzım olmayan şeyleri konuşması, lüzumsuz yerlerde malını harcaması, bilinmesine ihtiyaç duyulmayan mevzûlarda soru sorması iyi görülmemiştir.]

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek