Debbâğ Abdurrahman

Debbâğ Abdurrahman

"İnsanın ilme olan ihtiyâcı, yemeye, içmeye olan ihtiyâcından daha fazladır."
"Kim, Kur'ân-ı kerim mahlûktur (yaratılmıştır) derse, onun arkasında namaz kılma, onunla yolda beraber olma."
"Ehl-i Sünnet vel-Cemaat itikadına sarıl. Ehl-i Bid'at ile oturup kalkma. Onların yanına gitmek, onlara kıymet vermek olur."
"Mü'minde, küfürden sonra, yalandan daha kötü bir haslet yoktur. Çünkü yalan en şiddetli bir nifak alâmetidir."
"Dinine bağlı olmayan bir kimse ile arkadaşlık etmek hakkında ne dersin?" diye sorulunca, "Böyle kişilerle beraber olma, çünkü o, sana pis veya haram bir şey yedirebilir" buyurdu. Yine, ölümü isteyen kimse hakkında sorulunca, "Dinine zarar geleceği korkusundan, ölümü istemekte bir mahzur yoktur. Fakat, yoksulluk, ihtiyâç, eziyet ve buna benzer şeylerden, dolayı ölüm temenni edilmez."
"Lokman Hakim oğluna buyurdu ki: Ey oğul! İyi meclisleri seç. Allahü teâlâ'nın ism-i şerifinin anıldığı bir meclisi, bir topluluğu görürsen oraya otur. Eğer âlim isen, oradakiler senin ilminden faydalanırlar. Eğer, âlim değilsen, oradakiler, sana bir şeyler öğretir. Eğer, Allahü teâlâ oraya rahmetini ihsân ederse, orada bulunanlarla beraber sana da isâbet eder. Ey oğul; Allahü teâlânın anılmadığı yerden uzaklaş. Oraya oturma. Çünkü, sen âlim isen, oradakiler senin ilminden istifâde etmezler. Âlim değilsen, cehâletini daha da arttırırlar. Bildiklerini de unutursun. Eğer Allahü teâlâ, oradakilere azâbını gönderirse, onlarla beraber sana da isâbet eder. İnsanların kanlarını döken kimseye gıpta etme. Çünkü Allahü teâlânın nezdinde, onu da öldürecek birisi vardır."
"Ben nefsimden râzı değilim. Çünkü o kendi ayıpları ile değil de başkasının ayıpları ile uğraşıyor. İnsanların şaşılacak halleri vardır. Başkalarının günahlarından korkarlar, fakat kendi günahlarından sanki emin gibidirler."
Ömer bin Abdülaziz, ömrünün sonlarına doğru Abdulhamid bin Abdurrahmân'a yazdığı bir mektûbunda şöyle buyurdu:
"İslâmda, adâlet ve ihsân çok mühim bir mes'eledir. Kendi nefsine çok dikkat et Ona Allahü teâlânın beğendiği şeyleri yaptır. Şunu iyi bil ki, günahın küçüğü yoktur. Sakın bu günah küçüktür diye onu hafif görme."

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek

İmândan Güzel Bir Nîmet Yoktur

Vehbi Tülek