Dört Şey, Köleyi Efendi Yapar

Dört Şey, Köleyi Efendi Yapar
Ömer bin Hattab (radıyallahu anh) buyurdu ki: "İlim öğreniniz, ilim için sekinet ve hilm öğreniniz. Kendisinden ilim öğrendiğiniz kimyese tevâzu ediniz."
Hazreti Ömer, Ebû Mûsel-Eş'ari'ye (radıyallahu anhüma) şöyle yazdı: "İnsanların, sultanlarından nefret ettikleri olur. Böyle bir nefretten Allahü teâlâya sığınırım. İki iş karşına çıkar da; bunlardan birisi Allah için olan bir iş, diğeri dünyâya âit bir iş olursa, sen Allahü teâlâ için olanı tercih et. Zirâ dünyâ fâni, Allahü teâlâ ise bakidir. Fâsıkları korkut. Müslümanların cenâzesinde hâzır bulun. Onlara kapını aç. İşleri ile bizzat ilgilen. Çünkü sen de onlardan birisin."
Dâvûd bin Reşid şöyle buyurdu: "Dört şey, köleyi efendi yapar. Bunlar, edep, doğruluk, fıkıh ve emânettir."
Hazreti Ebû Bekr (radıyallahu anh), halife olunca minbere çıkıp, Allahü teâlâya hamd ve senadan sonra şöyle buyurdu: "Ey insanlar! İyi biliniz ki, en akıllı kimse, takvâ sahibi olandır. En ahmak olan da fâcirdir (günah işleyendir). Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekiniz."
Hazreti Ömer halife olunca, minbere çıkıp şöyle buyurdu: "Kur'ân-ı kerimi okuyunuz ve onunla amel ediniz. Böyle yaparsanız, Kur'ân-ı kerim ehlinden olursunuz. Amelleriniz tartılmadan önce kendinizi tartınız."
Osman bin Affân (radıyallahu anh) şöyle buyurdu: "Ey insanlar! Allahü teâlâdan korkun. Çünkü takvâ ganimettir. Ey zeki insan! Nefsini (Allahü teâlânın râzı olduğu şeylerle) süsleyen ve ölümden sonrası için sâlih amel yapan, Allahü teâlânın nûrundan, kabirdeki karanlık için bir nûr edinendir."
Ali bin Ebi Tâlib de (radıyallahu anh) şöyle buyurdu: "Ey insanlar! Hayatta iken iyi işler yapınız. Böyle yaparsanız, âhırette muhafaza olunursunuz. Çünkü Allahü teâlâ, Cennetini kendisine itaat edenlere vadetti. Cehennemi ile de kendisine âsi olanları tehdid etti."
Dâvûd bin Beşir buyurdu ki: İsâ aleyhisselâm; "Dünyâyı isteyen kimse, deniz suyu içen kimse gibidir. Deniz suyundan içen, ne kadar içse susuzluğa kanmaz. İçmeye devam eder ve sonunda ölür. Dünyâ da talibine böyledir" buyurdu.

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek