Ebû Zür’a Dımaşkî

Ebû Zür’a Dımaşkî
Ebû Hüreyre (radıyallahü anh) rivayetinde buyuruyor ki: Resûlullah efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem), Eshâb-ı kirâma "aleyhimürrıdvân": (Sizlere birkaç kelime [nasihat] öğreteyim mi? İçinizden onunla amel edecek ve öğrenecek kimdir?) diye sordu. Ebû Hüreyre (radıyallahü anh), (Benim, yâ Resûlallah) deyince, Resûlullah efendimiz onun elinden tutarak: (Allahü teâlânın haram kıldığı [yasak ettiği] şeylerden sakın, insanların en abidi, en çok ibadet edeni olursun. Allahü teâlânın sana verdiği şeye [her ne kadar az olsa da] razı ol, [Allahü teâlânın, kalb zenginliği verdiği] insanların en zengini olursun. Komşuna [kalben ve fiilen] ihsân ve yardımda bulun, kâmil bir mümin olursun. Kendi nefsin için neyi seversen, herkes için de onu sev, [kâmil bir] Müslüman olursun) buyurdu.
Ebû Said Hudri radıyallahu anh şöyle anlatıyor: Peygamber efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) bir gün mescide girdi ve orada Ensâr'dan Ebû Ümame isimli zata rastladı ve kendisine:
"Ey Ebû Ümâme! Ne diye namaz vaktinin dışında seni mescidde oturur halde görüyorum?" diye sordu. Ebû Umâme:
"Beni saran dertler ve borçlar yüzünden yâ Resulallah" dedi. Peygamberimiz:
"Sana bir dua öğreteyim mi ki, bunu okuduğun zaman, Allah derdine deva verir, borcunu ödettirir" buyurdu. Bunun üzerine ben:
"Öğret, yâ Resulallah" dedim. Peygamberimiz:
"Sabah ve akşam şu duayı oku: (Allâhümme inni eûzü bike minel hemmi vel hazen ve eûzü bike minel aczi vel kesel ve eûzü bike minel cübni vel buhl ve eûzü bike min galebetiddeyni ve kahrirricâl.) [Ey Allah'ım, kederden, dertten, acizlikten ve tembellikten, korkudan ve cimrilikten, borcun üstelenmesinden ve ricalin kahrından sana sığınırım!] demektir.
Ebû Umâme diyor ki: "Bunu okudum, Allahü teâlâ hem derdimi giderdi, hem de borcumu ödetti."

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek