Ebü'l-yümn Tâcüddîn Kindî

Ebü'l-yümn Tâcüddîn Kindî

Kur'ân-ı kerim okuyan kimse abdestli olmalı, kıbleye karşı yönelmeli, bağdaş kurarak oturmamalı, bir yere yaslanmamalı, kibirli bulunmamalı, başı öne eğmeli, namazda oturuyormuş gibi oturmalıdır. En faziletli olan Kur'ân-ı kerim okunması, namazda ve mescidde okunan Kur'ân-ı kerimdir.

Hazreti Ali (radıyallahü anh) buyurdu ki: "Kim Kur'ân-ı kerimi namazda ayakta olarak okursa, her harfine elli sevap verilir. Kim namazın dışında abdestli olarak okursa, yirmibeş sevap, kim de ezbere fakat abdestsiz okursa, on sevap verilir."

Kur'ân-ı kerimi hatmederken riâyet edilecek en güzel düstûr, Peygamber efendimizin (sallallahü aleyhi ve sellem) düstûrudur.

Resûl-i ekrem efendimiz bir hadis-i şerifte; "Kim, Kur'ân-ı kerimi üç günden daha az zamanda okursa, o, Kur'ân-ı kerimi anlamaz" buyurdu. Çünkü üç günden evvel hatim yapılırsa, Kur'ân-ı kerimin tertili (tecvid üzere okunması) kaybolur. Bu sebeple, Eshâb-ı kirâmın bir kısmı, Kur'ân-ı kerimi bir haftada hatmederlerdi. Hazreti Osman, Zeyd bin Sabit, İbn-i Mes'ûd, Übey bin Ka'b (radıyallahü anhüm) bu Sahâbilerdendir. Bunlar, Kur'ân-ı kerimi yedi bölüme ayırmışlardır. Birinci bölüm; Bekâra'dan En'âm'a kadar, ikinci bölüm; En'âm'dan Yûsuf sûresine kadar, üçüncü bölüm; Yûsuf sûresinden Tâhâ sûresine kadar, dördüncü bölüm; Tâhâ sûresinden Ankebût sûresine kadar, beşinci bölüm; Ankebût'dan Zümer sûresine kadar, altıncı bölüm; Zümer'den Vâkıa sûresine kadar, yedinci bölüm de, Vâkıa'dan Kur'ân-ı kerimin sonuna kadar idi. Onlar, Kur'ân-ı kerime Cum'a gecesi başlar, Perşembe gecesi bitirirlerdi.
Kur'ân-ı kerimi tertil ile yavaş ve güzel, (tecvide uygun) okumalıdır. Bu, tefekküre vesiledir. Tefekkür ise, tazim ve hürmete vesile olur. İbn-i Abbâs (radıyallahü anh ) buyurdu ki: "Bekâra ve Âl-i İmrân sûrelerini, tertil ile ve düşünerek okumam, tertile riâyet etmeden bütün Kur'ân-ı kerimi okumamdan daha hayırlıdır."

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek