En­dü­lüs­lü â­lim İbn­-i Reyûlî

En­dü­lüs­lü â­lim İbn­-i Reyûlî
KI­RA­AT VE TEF­SİR­DE...
Ebû Ömer Tal­men­ki ve ba­ba­sı Feth bin Mu­ham­med ho­ca­la­rı­nın meş­hûr­la­rın­dan­dı.
Al­la­hü te­âlâ­nın di­ni­ni öğ­ren­mek için çok ça­lı­şan Ebû Mu­ham­med Fe­re­ci, din bil­gi­le­ri­ni öğ­ren­mek için lü­zum­lu olan Ara­bi ilim­le­ri çok iyi öğ­ren­di. Kı­ra­at ve tef­sir­de âlim ol­du. Fı­kıh ve ha­dis-i şe­rif il­min­de söz sa­hi­bi idi. Âlim­le­rin ih­ti­lâf et­tik­le­ri şey­le­ri çok iyi bi­lir­di. Ha­ram ve şüp­he­li­ler­den çok sa­kı­nır, mu­bah­la­rın bir­ço­ğu­nu da terk eder­di. Yal­nız Al­la­hü te­âlâ­nın rı­zâ­sı­nı ka­zan­mak için ça­lı­şır, in­san­la­ra na­si­hat ede­rek on­la­rı Ce­hen­nem ate­şin­den kur­tar­ma­ya gay­ret eder­di.
"Ta­ba­kât-ül-mü­fes­si­rin" sa­hi­bi Dâ­vû­di, İbn-i Re­yû­li'nin ha­ya­tı­nı an­la­tır­ken, "Ha­dis­te, tef­sir­de ve kı­ra­at­te bir ben­ze­ri da­ha yok­tu" de­mek­te, Ebû Mu­ham­med bin Sâ­id ise, "İlim ve amel­de, ve­ra ve doğ­ru­luk­ta Se­le­fi Sâ­li­hin'in (Es­hâb-ı ki­ram, Ta­bi­in ve Te­be-i ta­bi­in) "ra­dı­yal­la­hü an­hüm" yo­lun­da idi. Ara­bi ilim­ler, Kur'ân ilim­le­ri, fı­kıh usû­lü ve fü­rû'un­da za­ma­nı­nın en ön­de gi­den­le­rin­den­di. Be­lâ­ga­ti çok yük­sek­ti. Ya­zı­sı çok gü­zel, şi­ir­le­ri eş­siz­di" de­mek­te­dir­ler. Ha­dis âlim­le­ri­nin ha­ya­tı­nı ve tâ­rih­le­ri­ni ya­zan imâ­mı Ze­he­bi de "Ha­dis il­min­de âlim, imâm­la­rın ih­ti­lâ­fın­da ârif idi. Tef­sir ve kı­ra­at­te âlim, din­de sağ­lam, ve­ra ve kı­ra­at sa­hi­bi idi" bu­yur­mak­ta­dır.

"ÖLÜM EN­SEN­DE İKEN!.."
Vak­ti­ni, Al­la­hü te­âlâ­nın di­ni­ni öğ­ren­mek, öğ­ret­mek ve ibâ­det­le ge­çi­ren Ebû Mu­ham­med İb­ni Re­yû­li, pek­çok ta­le­be ye­tiş­tir­di. Bir­çok ki­tap yaz­dı. Yaz­mış ol­du­ğu eser­ler­den ha­dis il­mi­ne dâ­ir "Ki­tâb-ül-is­ti'âb" bi­li­nen ki­tap­la­rı ara­sın­da­dır.
İbn-i Re­yû­li ve­fa­tın­dan bi­raz ön­ce söy­le­di­ği şii­rin­de şöy­le de­mek­te­dir:
"Ömür ge­çi­yor, bü­tün ha­re­ket­ler, iş­ler ya­zı­lı­yor... Âhi­ret­te yap­tık­la­rın kar­şı­na çı­ka­rı­lın­ca ne­re­ye ka­ça­bi­le­cek­sin?.. Ey zen­gin­li­ği ve i'ti­bâ­rı ile bö­bür­le­nen dün­yâ düş­kü­nü kim­se! Sen o ka­dar şaş­kın­sın ki, ke­fe­nin ha­zır­lan­mış, ölüm en­sen­de iken hâ­lâ gül­mek­te­sin!.."

Günah Işlemek, Ölümü Unutmanın Alâmetidir

Vehbi Tülek

Ahiret Yolculuğundan Gâfil Olan Zavallıdır!

Vehbi Tülek

İnsanla Hayvan Arasını Ayıran Fark Edeptir!

Vehbi Tülek

Beni Sâlih Duânızdan Unutmayın Efendim

Vehbi Tülek

Bütün Mahlûklar, Allahü Teâlânın Kudretindedir

Vehbi Tülek