Evlâdın Ana-babası Üzerindeki Hakları

Evlâdın Ana-babası Üzerindeki Hakları
Enes bin Mâlik'in rivâyet ettiği hadis-i şerifte Resûl-i ekrem (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: "Kim çocuğa Kur'ân-ı kerim öğretirse, Allahü teâlâ ona nûrdan bir gerdanlık takar. Öncekiler ve sonrakiler buna hayran kalırlar."
Yine başka bir hadis-i şerifte "Bir kimse Kur'ân-ı kerim okur ve onunla amel ederse, Allahü teâlâ o kimsenin babasına kıyâmet gününde öyle bir taç giydirir ki, onun ziyası dünyâdaki güneşin ziyasından daha güzeldir."
Âlimler buyurdu ki: "Evlâdın ana-babası üzerinde üç hakkı vardır. Bunlar: 1- Doğunca ona güzel bir isim koymak. 2- Ona Kur'ân-ı kerim, edeb ve ilim öğretmek. 3- Onu sünnet ettirmektir."
Resûl-i ekrem buyurdu ki: "Çok Müslüman evlâdı, babaları yüzünden Veyl ismindeki Cehenneme gideceklerdir. Çünkü bunların babaları, yalnız para kazanmak ve keyif sürmek hırsına düşüp ve yalnız dünya işleri arkasında koşup, evlâdlarına Müslümanlığı ve Kur'ân-ı kerimi öğretmediler. Ben böyle babalardan uzağım. Onlar da, benden uzaktır. Çocuklarına dinlerini öğretmeyenler, Cehenneme gideceklerdir."
Huzeyfe bin Yemân ve Ebû Sa'id-i Hudri hazretlerinin bildirdiği hadis-i şerifte Resûl-i ekrem efendimiz şöyle buyurdu: "Allahü teâlâ, sabilerinden birisinin mektebde; Elhamdü-lillahi Rabbil-âlemin demesi sebebiyle, azâbı hak etmiş olan bir kavimden kırk sene azâbı kaldırır."
İbn-i Abbâs (radıyallahü anhüma), Resûlullahtan şöyle rivâyet etti: "İçinde Kur'ân-ı kerimden bir şey bulunmayan kimse, harap olmuş bir ev gibidir."
Muâz bin Cebel (radıyallahü anh) şöyle rivâyet etti: "Ben, Resûlullah ile beraber bir seferde bulunuyordum. Bu sırada; 'Yâ Resûlallah! Bize faydalanabileceğimiz bir şey anlatın" dedim. O zaman Resûlullah efendimiz şöyle buyurdu: Eğer sa'idler gibi yaşamayı, şehidler gibi ölmeyi, haşir gününde kurtulanlardan olmayı, kıyâmet gününün dehşetli sıcağından Arş'ın gölgesinde gölgelenmeyi, dalâletten kurtulup hidâyet üzere olmayı istiyorsanız, Kur'ân-ı kerim okumaya devam ediniz. Çünkü Kur'ân-ı kerim; Rahmânın kelâmı, şeytana karşı sağlam bir kale, mizanda sevâbın ağır gelmesine vesiledir."

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek