Fıkıh Ilmiyle Meşgul Olanın Şerefi Artar

Fıkıh Ilmiyle Meşgul Olanın Şerefi Artar
İmâm-ı Şafii'den işittim: "Kim Kur'ân-ı kerimi öğrenirse, kıymeti fazla olur. Kim fıkıh ilmi ile meşgul olursa, şerefi artar. Hadis-i şerif yazanın delili kuvvetli olur. Arap dili üzerinde çalışanın tabiatı ince olur. Hesapla uğraşanın görüşü bol ve kuvvetli olur. Nefsine sahip olmayanın, ilmi kendisine fayda vermez."
Hâfız Ebû Hasen Ali bin Hasen Hamekân, İmâm-ı Şafii hazretlerinin menkıbelerine dâir yazdığı kitapta, Müzeni'den şöyle anlatır:
İmâm-ı Şafii'den duydum. Buyurdu ki: Bir gece, Hârûn Reşid, bana Rebi'i gönderdi. "Haydi, hemen gidiyoruz" dedi. Ben "Bu vakitte, bu ne hâl?" dedim "Bana böyle emredildi" dedi. Onunla beraber çıktım. Hârûn Reşid'in bulunduğu binanın kapısına geldik. Rebi' bana "Biraz otur, belki uyumuştur. Uyuyamadıysa, hiç olmazsa, kızgınlığı biraz geçer" dedi. Sonra, içeri girdi. Hârûn Reşid ayakta idi. O'na "Muhammed bin İdris'i getirdin mi?" diye sordu. Rebi de, "Getirdim" dedi. Ben içeri girince, Hârûn Reşid biraz düşündü. Sonra "Ey Muhammed bin İdris! Seni korkuttuk. Şimdi güle güle gidebilirsin" dedi. Rebi'e de, "Ona para kesesi ve bir miktar dirhem ver" dedi. Benim paraya ihtiyâcım olmadığını söyleyince, yemin ederek zorla bana verdi. Ben Hârûn Reşid'in yanından çıkınca, Rebi' bana, "Allah için söyle, sen ne yaptın da, Hârûn Reşid çok sinirli iken, bir anda böyle yumuşayıverdi. Halbuki ben seni getirdiğim zaman, sanki boynunun gideceğini görüyordum" dedi. Ben de dedim ki:
Mâlik bin Enes'ten duydum. Abdullah bin Ömer, Resûlullahın (sallallahü teâlâ aleyhi ve sellem) Hendek gazâsında "Allahümme inni eûzü bi nûr-i kudsike ve bereket-i tahâretike ve ızami celâlike min külli tarikin illâ tarikan yetrükü bihayrin. Allahümme ente gayâsi, fe bike egûsü ve ente iyâzi, fe bike eûzü ve ente melâzi, fe bike elûzü. Yâ men zellet lehû rikâb-ül-cebâbireti ve hadaat lehû mekâlid-ül-ferâineti. Ecirni min hızyike ve ukûbetike fi leyli ve nehâri ve nevmi ve karâri. Lâ ilahe illallah ente, ta'zimen livechike ve tekrimen lisebâhatike. Fesrif anni şerre ibâdike, vec'alni fi hıfzı inâyetike ve sürâdikâti hıfzıke veud aleyye bihayrin minke, Yâ Erhamerrâhimin" buyurduklarını rivâyet etmiştir. Ben de onu okudum.

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek

İmândan Güzel Bir Nîmet Yoktur

Vehbi Tülek

Günah Işlemek, Ölümü Unutmanın Alâmetidir

Vehbi Tülek

Ahiret Yolculuğundan Gâfil Olan Zavallıdır!

Vehbi Tülek