Fıkıhta, Senden Iyi Konuşanı Görmedim

Fıkıhta, Senden Iyi Konuşanı Görmedim
İmâm-ı A'zam Ebû Hanife, İslâmiyeti; imân, amel ve ahlâk esasları olarak bir bütün hâlinde insanlara yeniden duyurmuş, şüphesi ve bozuk bir düşüncesi olanlara cevaplar vermiş, Müslümanları çeşitli fitne ve zaafa düşürmek, parçalamak ve böylece İslâm dinini yıkabilmek ümidine kapılanları hüsrâna uğratmış, önce itikâdda birlik ve berâberliği sağlamış; ibâdetlerde, günlük işlerde Allahü teâlânın rızâsına uygun bir hareket tarzının esaslarını ve şeklini tesbit etmiştir. Böylece, ikinci hicri asrın müceddidi (dinin yeniden yayıcısı) unvanını almıştır. Hadis-i şerifte; "Îmân Süreyya yıldızına çıksa, Fârisoğullarından biri elbette alıp getirir" buyuruldu. İslâm âlimleri, bu hadis-i şerifin İmâm-ı A'zam hakkında olduğunu bildirmiştir. Yine Buhâri ve Müslim'de bildirilen bir hadis-i şerifte; "İnsanların en hayırlısı, benim asrımda bulunan Müslümanlardır (Yâni Eshâb-ı kirâmdır). Onlardan sonra en iyileri, onlardan sonra gelenlerdir (yâni Tâbiindir). Onlardan sonra da onlardan sonra gelenlerdir... (yâni Tebe-i tâbiindir)" buyuruldu. İmâm-ı A'zam da, bu hadis-i şerifle müjdelenen Tâbiinden ve onların da en üstünlerinden biridir.
Hazret-i Ali de; "Size bu Kûfe şehrinde bulunan, Ebû Hanife adında birini haber vereyim. Onun kalbi ilim ve hikmet ile dolu olacaktır" buyurdu.
Abdullah ibni Mübârek anlatır: "Ebû Hanife, İmâm-ı Mâlik'in yanına geldiğinde İmâm-ı Mâlik ayağa kalkıp hürmet gösterdi. O gittikten sonra yanındakilere; (Bu zâtı tanıyor musunuz? Bu zât, Ebû Hanife Nu'mân bin Sâbit'tir. Eğer şu ağaç direk altındır dese isbât eder) dedi... Sonra Süfyân-ı Sevri yanına geldi. Onu, Ebû Hanife'nin oturduğu yerden biraz daha aşağıya oturttu, çıktıktan sonra onun fıkıh âlimi olduğunu anlattı."
Yine Abdullah ibni Mübârek der ki: Hasan bin Ammâre'yi Ebû Hanife ile birlikte gördüm. Ebû Hanife'ye şöyle diyordu: "Allahü teâlâya yemin ederim ki fıkıhta senden iyi konuşanı, senden sabırlısını ve senden daha hazırcevap birini görmedim. Elbette sen fıkıhta söz söyleyenlerin efendisi ve reisisin. Senin hakkında kötü söyleyenler sana haset edenler, seni çekemeyenlerdir."

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek

İmândan Güzel Bir Nîmet Yoktur

Vehbi Tülek

Günah Işlemek, Ölümü Unutmanın Alâmetidir

Vehbi Tülek