Hiçbir Iyiliği Hor Görme
Ebû Hüreyre'nin (radıyallahü anh) rivâyet ettiği hadis-i şerifte, Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: "Açlığını gidermek (doyurmak), bir sıkıntısını gidermek gibi bir yolla, Müslüman kardeşini sevindirmek, mağfirete sebep olan şeylerdendir."
Câbir bin Süleym anlattı: Ben Resûlullahın huzurlarına ilk defa gitmiştim. Resûlullah Eshâbı arasında bulunuyordu. "Hanginiz Allahın Resûlüdür?" dedim. Resûlullah efendimiz, mübârek elleriyle kendilerini işâret buyurdular. "Bazı şeylerden sıkıntı duyuyorum. Bana bir şeyler öğret" dedim. Bunun üzerine Resûlullah şöyle buyurdu: "Allahü teâlâdan kork. Müslüman kardeşine güler yüzle konuşmak, kabındaki suyu, senden su isteyenin kabına boşaltmak şeklinde bile olsa, hiçbir iyiliği hor görme. Kibirden sakın. Çünkü Allahü teâlâ, kibri sevmez."
Enes bin Mâlik'in (radıyallahü anh) rivâyet ettiği hadis-i şerifte, Resûlullah buyurdu ki: "Kıyâmet günü olunca, Allahü teâlâ, Cennet ve Cehennem ehlini saflar hâlinde bir araya toplar. Bu sırada Cehennemliklerin saflarından birisi, Cennetliklerin saflarında birini görür. 'Ey falanca! Hatırlar mısın? Hani sana dünyâda iken bir iyilik yapmıştım' der. Cennetlik şahıs onu eliyle tutup, 'Yâ Rabbi! Bu bana, dünyâda iken iyilik yapmıştı' der. Bunun üzerine kendisine 'Onu rahmetimle Cennete götür' denilir."
Ebû Hüreyre'nin (radıyallahü anh) rivâyet ettiği hadis-i şerifte, Resûlullah buyurdu ki: "Kim Müslüman kardeşinin bir sıkıntısını giderirse, Allahü teâlâ da onun kıyâmetteki sıkıntılarından birini giderir."
Resûlullah bir kerre de şöyle buyurdu: "Allahü teâlâ, sizin sûretlerinize, mallarınıza bakmaz. Ancak kalblerinize ve amellerinize bakar."
Yine buyurdu ki: "Allahü teâlâ şöyle buyurdu: Kulum, bana duâ ettiği zaman, onunla beraber olurum."
Yezid Bin Es'am hazretleri buyurdu ki: Câhiliye devrinde birisi vardı. İçki içip, sarhoş oldu. Sonra kumara başladı. Yine içkili bir hâlde iken, kumara devam edeceğini, onu bırakmayacağını söyledi, yüzünü gözünü yırttı. Kendisini perişan etti. Bu hâlde uyuyakaldı. Uyanıp, kendisine gelince, "Bana böyle ne oldu" dedi. Sonra kendi kendine, "içkinin yüzünden bu hâle geldim. Vallahi bir daha içmeyeceğim" dedi.