İnsanlara Vâiz Olarak Ölüm Yetişir!
Eshâb-ı kirâmdan Bera' bin Âzib "radıyallahü anh" diyor ki: Bir cenâzeyi götürdük. Resûlullah efendimiz "sallallahü aleyhi ve sellem" kabir başına oturdu. Ağlamaya başladı. Mübârek gözyaşları toprağa damladı. Sonra, (Ey kardeşlerim! Hepiniz buna hazırlanınız) buyurdu.
Resûlullah efendimiz, çok sevdiği Üsâme bin Zeyd'in "radıyallahü anh" bir ay sonra ödemek üzere yüz altına bir köle satın aldığını işitince, (Siz buna hayret etmediniz mi? Üsâme tûl-i emel sahibi olmuş) buyurdu. Diğer hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Lezzetlere son veren şeyi çok hâtırlayınız), (Ölümden sonra olacak şeyleri bildiğiniz gibi, hayvânlar da bilselerdi, yemek için semiz hayvan bulamazdınız), (Gece ve gündüz ölümü hâtırlayan kimse, kıyâmet günü şehitler yanında olacaktır), (İnsanların en iyisi ömrü uzun ve ameli güzel olan kimsedir), (İnsanların en kötüsü, ömrü uzun, ameli kötü olandır), (Ölmek istemeyiniz. Kabir azâbı çok acıdır. Ömrü uzun olup İslâmiyete uymak, büyük saadettir), (Müslümanlıkta beyazlaşan kıllar, kıyâmet günü nûr olacaktır), (Ölümü çok hâtırlayınız. Onu hâtırlamak, insanı günah işlemekten korur ve âhirete zararlı olan şeylerden sakınmaya sebep olur), (İnsanlara vâiz olarak ölüm yetişir. Zenginlik isteyene, kaza ve kadere iman etmek yetişir), (İnsânların en akıllısı, ölümü çok hâtırlayandır. Ölümü çok hâtırlayan insana, dünyada şeref, âhirette yüksek dereceler nasip olur), (Allahü teâlâdan hayâ ediniz. Başkalarına kalacak olan şeyleri toplamakla vaktinizi gayb etmeyiniz. Kavuşamıyacağınız şeyleri ele geçirmek için uğraşmayınız. İhtiyâcınızdan fazla binâlar yapmakla hayatınızı harcamayınız), (Evlerinizi haram malzeme ile yapmayınız. Dininizin ve dünyanızın harap olmasına sebep olur), (Cennete gitmek isteyen, uzun emel sahibi olmasın. Dünya işleri ile uğraşması ölümü unutturmasın. Haram işlemekte Allah'tan hayâ etsin.)