İnsanların Elindekine Düşkün Olma Ki

İnsanların Elindekine Düşkün Olma Ki
Sehl bin Sa'd (radıyallahü anh) rivâyet etti: Resûlullah efendimize (sallallahü aleyhi ve sellem) birisi gelerek: "Yâ Resûlallah! Bana bir amel öğret de, onu yaptığım zaman, Allahü teâlâ ve insanlar beni sevsin" dedi. Resûlullah efendimiz "Dünyâya kıymet verme. O zaman Allahü teâlâ seni sever. İnsanların elindekine düşkün olma. O zaman da seni insanlar sever" buyurdu.
Câbir (radıyallahü anh) buyurdu ki: "Resûlullah efendimize birisi gelip: "Yâ Resûlallah! Bana bir şey öğret de, onu yapmak sûretiyle Cennete gireyim. Fakat fazla bir şey olmasın. Bunun üzerine Peygamber efendimiz: 'Kızma' buyurdular."
Yahudilerin Medine'de ileri gelen âlimlerinden iken, Müslüman olmakla şereflenen Abdullah bin Selâm, Medine çarşısında sırtında odun taşımaktaydı. Kendisine: "Allah seni sırtında odun taşımaya muhtaç etmediği hâlde, bu şekilde dolaşmanın sebebi nedir" diye sorulunca: "Kibrimden kurtulmak istedim. Çünkü Resûlullah efendimiz, (Kalbinde bir hardal tanesi kadar kibir bulunan kimse, Cennete giremeyecektir) buyurdu" dedi.
Zeyd bin Erkâm (radıyallahü anh) anlatır: Resûlullah efendimiz bir hastalığımda evimi teşrif etti ve "Bu hastalığından sana bir şey olmaz. Fakat, benden sonra yaşadığın takdirde âmâ olursan ne yaparsın?" buyurdu. "O zaman sabreder ve sevâbını Allahü teâlâdan beklerim" diye cevap verdim. Resûlullah efendimiz: "Bu takdirde sorgusuz sualsiz Cennete girersin" buyurdu. Resûlullah efendimizin vefâtından sonra gözlerim görmez oldu. (Bir diğer rivâyette, Zeyd bin Erkâm'ın gözlerinin, vefâtına yakın tekrar açıldığı bildirilmektedir.)
Hazret-i Ömer anlatır: Resûlullah efendimiz yeni bir elbise giyerken, elbise göğsüne kadar gelince: "Mahrem yerlerimi örten ve dünyâda beni güzelleştiren elbiseyi bana giydiren Allaha hamd olsun. Kuvvet ve irâdesi ile yaşadığım Allaha yemin ederim ki, yeni bir elbise giyip de, benim söylediğim gibi söyleyen ve sonra da eskilerini Allah rızâsı için bir fakire giydiren her Müslüman, giydirdiği o elbisenin bir ipliği dahi fakirin üzerinde bulunduğu müddetçe, kendisi hayatta olsun, ölmüş olsun, Allah'ın himâyesinde olur" buyurdu.

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek