Kalbin Gıdası Ilim Ve Hikmet Iledir

Kalbin Gıdası Ilim Ve Hikmet Iledir
İlim öğrenmenin fazileti ve bunun, nakli ve akli delilleri:
Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerimde meâlen; "Eğer bilmiyorsanız, zikr ehlinden (âlimlerden) sorunuz" buyuruyor (Nahl-43). Peygamber efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) hadis-i şeriflerde şöyle buyuruyor:
"İlim öğrenmek, her Müslümana farzdır." "Bir saat ilim öğrenmek, yüz rekat nafile namaz kılmaktan hayırlıdır."
Allahü teâlâ, bilmeyenin, bilenden sormasını emretti. Âlime de, câhile güzel bir şekilde cevap vermesini emretti ve şöyle buyurdu: "İsteyeni de azarlama!" (Duhâ-10).
Resûl-i ekrem bir hadis-i şerifte; "Allahü teâlâ kıyâmet günü, bildiği hâlde sustuğu için, âlime azâb eder. Câhile de, câhil olduğu hâlde sorarak cehlini gidermediği, sorup öğrenmediği için azâb eder" buyuruyor.
Hazreti Ebû Zer'in rivâyet ettiği hadis-i şerifte, Peygamber efendimiz "İlim meclisine gelmek, bin rekat nafile namaz kılmaktan, bin hastayı ziyâret etmekten, bin cenâzede bulunmaktan daha hayırlıdır" buyurunca, Eshâb-ı kirâm "Yâ Resûlallah! Kur'ân-ı kerim okumaktan da mı daha hayırlıdır?" diye sordular. Bunun üzerine Resûl-i ekrem; "Kur'ân-ı kerim, ancak ilim ile fayda verir" buyurdu.
Feth-el-Mûsuli "Hasta bir kimse, yemekten, içmekten ve ilâçtan menedildiği zaman ölür, değil mi?" diye sorunca, yanındakiler "Evet" dediler. Bunun üzerine o şöyle dedi: "Kalp, üç gün ilim ve hikmetten alıkonulunca ölür."
Kalbin gıdası ilim ve hikmet iledir. Kalp bunlarla canlı kalır, ilimden nasibini almayan kalp hasta olur. Fakat insan bunun farkına varamaz. Çünkü, o dünyâyı sevdiği ve onunla meşgul olduğu için, ilimden nasibini almayı düşünecek fırsatı bile bulamaz. Nitekim, harb zamanında fazla heyecan, korku ve endişeden dolayı, yaranın acısı duyulamaz. İnsanlar, ölüm gelince her şeyi anlayacaklar, pişman olacaklar. Fakat bu pişmanlık fayda vermeyecektir. İnsanlar uykudadırlar, öldükleri zaman uyanırlar.
Ebüdderdâ (radıyallahü anh) "Ya âlim ol, ya talebe, yahut dinleyici ol! Bunların hâricinde olma! Yoksa helak olursun" buyurmuştur.
Hazreti Ömer buyurdu ki: "Gecelerini ibâdetle, gündüzlerini oruçla geçiren bin âbidin ölümü, bir âlimin ölümünden daha hafif kalır."

Dünyâ Ehlinin Bile Ilme Saygısı Vardı!

Vehbi Tülek

Fâtih'in, Kapısından Giremediği Dergâh!

Vehbi Tülek

Tasavvufun Hakîkatinden Gâfil Olandan Sakın!

Vehbi Tülek

Mescid Yapmanın Ve Tâmir Etmenin Fazîleti

Vehbi Tülek

El Helâl Kârda, Gönül Ise Hakîkî Yârdadır

Vehbi Tülek