Kırâat-i Seb’a” Ve “kırâat-i Aşere

Kırâat-i Seb’a” Ve “kırâat-i Aşere
Kırâat ilmi, Kur'ân-ı kerim'in nazım şekillerinden (yazıldığı gibi okunmasından) ve tevâtür (sağlam ve güvenilir haber) hâlindeki ihtilaf şekillerinden bahseder. Kırâatın başlangıcı ve esâsı tevâtüre dayanır. Yâni nakil esâsına göredir. Kur'ân-ı kerimi ilk okuyan Resûlullah efendimizdir (sallallahü aleyhi ve sellem). Kur'ân-ı kerim, Arapçanın yedi lehçesi üzerine nâzil olmuştur. Cebrâil aleyhisselâm her sene bir kere gelip, o âna kadar inmiş olan Kur'ân-ı kerimi Levh-i mahfûzdaki sırasına göre okur, Peygamber efendimiz dinler ve tekrar ederdi. Vefât edeceği sene iki kere gelip tamâmını okudular...
Hazret-i Ebû Bekir (radıyallahü anh) halifeliği zamanında Kur'ân-ı kerimi kâğıt üzerine yazdırdı. Buna "mushaf" veya "mıshaf" denildi. Otuz üç bin sahâbi, bu mushafın her harfinin tam yerinde olduğuna söz birliği ile karar verdiler.
Hazret-i Osman'ın (radıyallahü anh), hilâfeti zamânında bu mushaftan Eshâb-ı kirâmın söz birliği ile Peygamber efendimizin vefât ettiği sene okuduğu kırâat şekli olan "Kureyş" lehçesi üzerine altı tâne daha yazdırıldı ve sûreler birbirinden ayrıldı. Bu Kur'ân-ı kerim'e "Kırâat-i mütevâtir" denir. Mütevâtir kırâatin, bugüne kadar hiç değişmeden sağlam ve güvenilir bir şekilde okunmasını sağlayan ve hattâ kitaplara yazan yedi veya on imâm (âlim) olmuştur. Artık bugün, Kur'ân-ı kerim bunların bildirdiği şekilde okunmaktadır...
Yedi kırâat âliminin bildirdiği kastedildiğinde "Kırâat-i Seb'a" on âlimin bildirdiği için de "Kırâat-i Aşere" adı verilmiştir. Eshâb-ı kirâmdan okuduğu bildirilen fakat söz birliği bulunmayan kırâate de "Kırâat-i Şâzze" denilmiş ve bu şekilde okumak yasaklanmıştır.
Kur'ân-ı kerim, Resûlullah efendimizden nasıl bildirildi ise öyle okunur. Eshâb-ı kirâmın söz birliği yaptığı okuyuş Kırâat-i mütevâtir olup, böylece okumak lâzımdır. Kırâat-i Şâzze ile okumak câiz değildir, günahtır. Hiçbir din âliminin bildirmediği bir şekilde okumak ise kesin olarak yasak olup, böyle okuyan dinden çıkar.

İmândan Güzel Bir Nîmet Yoktur

Vehbi Tülek

Günah Işlemek, Ölümü Unutmanın Alâmetidir

Vehbi Tülek

Ahiret Yolculuğundan Gâfil Olan Zavallıdır!

Vehbi Tülek

İnsanla Hayvan Arasını Ayıran Fark Edeptir!

Vehbi Tülek

Beni Sâlih Duânızdan Unutmayın Efendim

Vehbi Tülek