Kur’ân-ı Kerîmi, Hakkını Vererek Okumak

Kur’ân-ı Kerîmi, Hakkını Vererek Okumak
Kıraat âlimleri, Kur'ân-ı kerimin üç şekilde okunabileceğini bildirmişlerdir:
1-Tahkik: Her bir harfin hakkını vermek, medleri mertebelerine uygun bir şekilde uzatmak, harekeleri birbirinden ayırmak, şeddeleri tam yapmak ve ayınların hakkını vermektir. Tahkik; İmâm-ı Hamza ile Versin usûlüdür.
2-Hadr: Lügat mânâsı, sür'atli okumak demektir. Kur'ân-ı kerimi tecvid kaidelerine uymak suretiyle en hızlı okuma şeklidir. Hadr'de medler asgari haddine iner. Harflerin hakkıyla telâffuz edilmelerine dikkat edilmesi lâzımdır. Sür'at sebebiyle harf-i medler kesilir, gunnenin sesi gider, harekelerin çoğu giderse, kıraat caiz olmaz. Hadr'da; idgam, ihfâ, kalkale, gunne ve medler ihmâl edilmez. Hadr ile kıraat; İbn-ül-Kesir, Ebû Ca'fer, Ebû Amr, Ya'kûb ve Kâlûn'un usûlüdür.
3-Tedvir: Tahkik ve hadr arasında bir kıraat şeklidir. Eda ehlinin çoğu katında tercih edilen bir kıraattir. İbn-ül-Âmir, Asım, el-Kisâi ve Halef'in usûlleridir.
Kıraat ilminin kitaplara nakledilmesine kadar, kıraat âlimleri, kıraat vecihlerini birbirine aktardılar. Şarkta (doğuda) ve Garbta (Endülüs'te) bu ilme önem verildi. Kırâat-i seb'a ve Kırâat-ı aşere üzerine pek çok eser yazıldı. Magrib ve Endülüs'e bu ilmi, dördüncü hicri asırda Muhammed bin Abdullah et-Talamneki getirdi, önce Mekki bin Ebi Tâlib, daha sonra da Ebû Amr Osman bin Sa'id ed-Dâni bu konuda eserleryazdılar. Ebû Amr Osman bin Sa'id ed-Dâni Müslümanlarca en çok tutulan; et-Teysir, Câmi-ul-Beyân, el-Muhkem fi nakt'ıl-mesâhif, el-Muleni gibi eserler telif etti. Kasım Muhammed bin Fire eş-Şâtıbi, ezberlenmesi ve öğretmesi kolay olsun diye et-Teysir'i manzum olarak ve her imâma ve râvisine ebced hesabına dayanan eş-Şatıbiyye diye bilinen Hırz-ül-Emâni'sini hülâsa etti. Bu eser, Müslümanlar tarafından ezberlenip ezberletildi. Basra'da ilk defa kıraat ilmini okuyup inceleyen ve eser yazan Harun bin Mûsâ el-Âver olduğu rivayet edilmektedir.
Yûsuf bin Ali bin Cebbâre'nin, Endülüs'ten doğuya geçmesiyle bu ilim Mâverâünnehr, Gazne ve şarkta yayıldı.

Fâtih'in, Kapısından Giremediği Dergâh!

Vehbi Tülek

Tasavvufun Hakîkatinden Gâfil Olandan Sakın!

Vehbi Tülek

Mescid Yapmanın Ve Tâmir Etmenin Fazîleti

Vehbi Tülek

El Helâl Kârda, Gönül Ise Hakîkî Yârdadır

Vehbi Tülek

Gelen Belalara Sabırlı Hatta Şükredici Olmalı

Vehbi Tülek