Mekârim Bin İdris

Mekârim Bin İdris
"BİZDEN SONRA ANLAŞILIR!"
Mekârim hazretleri evliyânın büyüklerinden Ali bin el-Heyti hazretlerinin mânevi terbiyelerinde yetişti. İlim, edep ve mânevi yükseklikler sâhibi zâtlar kendisini övmüştür. Hocası onun hakkında; "Kardeşim Şeyh Mekârim cidden büyük ve faziletli bir zâttır. Lâkin o bizden sonra anlaşılacaktır" buyurdu. Talebelerine kıymetli nasihatleri vardır. Buyurdu ki:
"Ana babaya itâat, büyük günâhlara kefârettir. Bir kimse âilesi içinde yaşlılar bulunduğu müddetçe, Allahü teâlânın rızâsını kazanma imkânına sâhiptir."
Bir cenâze görünce; "Siz sabahleyin gidiyorsanız, biz de akşamleyin geleceğiz. Şu cenâze açık bir öğüt ve ibret alınacak bir şey. Fakat, gaflet çok. Öncekiler geçip gidecekler, fakat arkadakiler hiç aldırış etmezler" buyurmuştu.
"Kim, bir gecesini Allahü teâlâyı zikir ile geçirirse, anadan doğmuş gibi günâhsız ve tertemiz olarak sabahlar."
"Bir ümmet içerisinde, her gün, yirmi beş kişi Allahü teâlâya, yirmi beş defâ istiğfâr ederse (bağışlanmalarını dilerse), umûma âit azabla Allahü teâlâ, onları cezâlandırmaz."
"Eğer sen Kur'ân-ı kerim okuyup da, seni kötülüklerden uzaklaştırmıyorsa, senin gerçekten Kur'ân-ı kerimi okumadığın anlaşılır."
"İlmi kendisine fayda vermeyen kimseye, cehâleti de zarar verir."
"İnsanların en yumuşak ve ince kalblisi, günâhı az olanlardır."
"Müminler yumuşak ve müsâmahakârdır. Eğer, onları çekip götürürsen, karşı çıkmaz, kabûl edip giderler."
"Sâlih bir zâtı seven, dolayısıyla, Allahü teâlâyı sevmiş olur. İlim öğrenmeye giden kimse, dönünceye kadar, Cennet yolunda sayılır."
"Âlimler bozuluncaya kadar, insanlara Allahü teâlânın azâbı gelmez."

"SADIK VE ZÂHİD KİMDİR?"
Vefatına yakın, Mekârim bin İdris hazretlerine; "Sâdık mürid kimdir?" dediler. O da; "Sâdık mürid yâni talebe kalbinden her şeyi çıkaran kimsedir. Kadere rızâ gösterir" buyurdu. "Zâhid kimdir?" diye sorulduğunda ise; "Nefsiyle uğraşıp, rahatı terk eden, makam ve mevkiye itibâr etmeyen, şehvetlerden ve arzularından uzak, cihâd eden, tefekkür sâhibi, istikâmetten ayrılmayan, hakikati kendine şiâr edinmiş, kadere inanmış, mevlâdan hayâ eden kimsedir" buyurdu.

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek