Müslümanların Ayıp Ve Kusurlarını Araştırmayın

Müslümanların Ayıp Ve Kusurlarını Araştırmayın
"İnsanların, farkında olmadan ortaya çıkan kusurlarını görmemelidir. Büyük günahları ve kabahatleri bilinmeyen kimseyi gıybet etmek haramdır. Gıybet; Müslüman kardeşini, arkasından yüzüne söyleyemeyeceğin bir ayıp, bir noksanlık ile zikretmendir.

Âyet-i kerimede meâlen buyuruldu ki:
'Ey imân edenler! Zannın bir çoğundan sakınınız. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Müslümanların ayıp ve kusurlarını araştırmayın; bir kısmınız bir kısmınızı (arkasından hoşlanmayacağı sözle) çekiştirmesin. Hiç sizden biriniz, ölü kardeşinizin etini yemek ister mi? Bundan tiksindiniz (değil mi?) O hâlde (gıybet etmekte) Allahtan korkun. Muhakkak ki Allah, tövbeleri kabul edendir ve çok merhametlidir.' (Hucürât-12).

Fâsıkı kötülüğünden sakındırmak için, evlenecek kimselere, evleneceği kimsenin kusurunu söylemek haram değildir. Böyle yapanlara nasihat sevâbı verilir.

Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Fâsıkta olan şeyi [kötülüğü] söyleyerek insanları ondan sakındırınız.)

Dili tutmak, mâlâya'ni (boş ve lüzumsuz şeyleri) konuşmaktan uzaklaşmak müstehabdır. En iyisi susmaktır. Konuşulacaksa, başkasına ve kendisine faydalı olacak şeyi konuşmalıdır.

Meselâ, Kur'ân-ı kerim okumak, ilim öğretmek, Allahü teâlâyı zikretmek, emr-i ma'rûf ve nehy-i münkerde bulunmak, insanların arasını bulmak gibi. İpek giymek erkeklere haram, kadınlara mübahtır. Altını zinet olarak takınmak da böyledir. Elbise üzerine canlı hayvan resmi yapmak caiz değildir.

Zira hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Canlı sûret bulunan eve melekler girmez.)"

"Mescidde tırnak kesmek, koltuk altlarını temizlemek, bıyıkları kısaltmak gibi temizlik hareketlerinin yapılması mekrûhtur."

Anne ve babaya iyilik vâcibdir. Ahmed bin Hanbel'e "Anne ve babaya iyilik farz mıdır?" diye sorulunca buyurdu ki: "Farz diyemem, ancak o vâcibdir. Onlar küfre teşvik ederlerse, haram işlemeyi isterlerse itaat edilmez."

"Yürürken böbürlenmek ve kibirlenmek mekrûhtur. Ancak orta hâlli yürümelidir. Zirâ, kibirli yürüyenlere Allahü teâlâ buğz eder."

Merkebin Yükü Nedir Bir Sor Bakalım

Vehbi Tülek

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek