Nâfile Kılınması Mekruh Vakitler

Nâfile Kılınması Mekruh Vakitler
Vaktin girmiş olması, namazın şartlarındandır. Şafii'de namaz vakitleri şöyledir:
1- Sabah namazının vakti; Fecr-i sadık'ın doğuşu ile başlar, güneşin doğuşuna kadar devam eder.
2- Öğle namazının vakti; zeval ile (yani güneşin tepeden, batıya doğru kaymaya başlamasıyla) başlar ve -istiva zamanındaki gölge hariç- her şeyin gölgesi kendi boyu miktarı uzadığı zamana kadar devam eder.
3- İkindi namazının vakti; öğle namazının vaktinin sona erdiği andan başlar ve güneşin batışına kadar devam eder.
4- Akşam namazının vakti; güneşin tam olarak batmasıyla başlar ve Şafak-ı ahmerin (kırmızı şafağın) kaybolmasına kadar devam eder.
5- Yatsı namazının vakti; akşam namazının vaktinin çıkmasıyla başlar, Fecr-i sadıkın doğmasına kadar devam eder.
Namaz kılınması tahrimen mekruh, yani haram olan vakitler üçtür. Bu üç vakte, (Kerâhet vakitleri) denir. Bu üç vakitte başlanan farzlar sahih olmaz. Nâfileler sahih olursa da, tahrimen mekrûh olur. Bu üç vakitte başlanan nâfileleri bozmalı, başka zamânlarda kazâ etmelidir. Bu üç vakit: Güneş doğarken, batarken ve Nısf-ün-nehâr dâiresi üzerinde, zevâl vaktinde yani gündüz ortasında ikendir. Burada, güneşin doğması, üst kenârının zâhiri ufuk hattından görünmeye başlayıp, bakamayacak kadar parlamasına yani (İşrak vakti)ne kadar olan zamândır. Güneşin batması da, tozsuz, dumansız, berrak bir havada, ziyânın geldiği yerlerin veyâ kendisinin bakacak kadar sararmaya başladığı vakitten batıncaya kadar olan zamân demektir. Bu vakte (İsfirâr-ı şems) vakti denir. Namâzı gündüz ortasında kılmak, ilk veyâ son rekatinin gündüz ortasına rastlaması demektir. Yalnız nâfile kılınması mekruh olan iki vakit vardır. Sabah tan yeri ağardıkdan, güneş doğuncaya kadar, sabah namazının sünnetinden başka nâfile kılınmaz. İkindiyi kıldıktan sonra, akşam namazından önce nâfile kılmak mekruhtur.

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek