Resûlullahın Kabr-i Şerîfini Ziyaret Hakkında

Resûlullahın Kabr-i Şerîfini Ziyaret Hakkında
Resûlullahın (sallallahü aleyhi ve sellem) kabr-i şeriflerini ziyâretin müstehab olduğuna ve Müslümanların bu husustaki icmâına dâir âlimler buyurdular ki:
Kâdı Iyâd buyurdu ki: Resûlullahın kabr-i şerifini ziyâret sünnettir. Müslümanlar bu hususta icmâ etti. Aynı zamanda bu, teşvik edilen faziletli bir iştir."
Kâdı Ebü't-Tayyib buyurdu ki: "Hac ve umreden sonra, Resûlullahı ziyâret etmek müstehabdır."
Tecrid kitabında, Mahâmili; "Hacının, Mekke-i mükerremede hac ile alâkalı vazifeleri bitirdikten sonra, Resûlullah efendimizin kabr-i şeriflerini ziyâret etmesi müstehabdır" demektedir.
Ebû Abdullah Hüseyn bin Hasen Halimi, "Minhâc" adlı eserinde, imânın şubelerini anlatırken, Resûlullah efendimizi tazim husûsunda şöyle demektedir: "Resûlullaha tazim, onu görüp yüksek sohbetlerinde bulunan Eshâb-ı kirâma nasip olan büyük bir nimettir. Bugün ise, Resûlullahın kabrini ziyâret, Ona tazimi ifâde eden hususlardandır."
İmâm-ı Mâverdi, "Hâvi" adlı eserinde; "Resûlullahın kabr-i şeriflerini ziyârete gelince, emredilmiş bir husus olup, mendûbdur" demektedir. Ahkâm-ı Sultaniyye'sinde ise; "Hac işlerini yürütmekle görevli kimseler, hacılar hac farizasını yaptıktan sonra, memleketlerine dönecekleri zaman, onları Medine-i münevvere yolundan götürürler. Böylece hac ile beraber, Resûlullahın kabr-i şeriflerini ziyâret ve O'na hürmet ve itaat hususu da yerine getirilmiş olur. Resûlullahın kabr-i şerifini ziyâret, haccın farzlarından olmamakla beraber, dinen mendûb ve hacının müstehab ibâdetlerindendir" demektedir. Mühezzeb sahibi ise; "Resûlullahın kabr-i şeriflerini ziyâret etmek müstehabdır" demektedir.
Kâdı Hüseyn buyurdu ki: "Hac bitirildikten sonra, sünnet olan şeyler şunlardır: Hacının mültezemde durup duâ etmesi, zemzem suyundan içmesi, Medine-i münevvereye gidip Resûlullahın kabr-i şeriflerini ziyâret etmesi."
Rüyâni buyurdu ki: "Hac vazifesi bitirildikten sonra, Resûlullahın kabr-i şerifini ziyâret müstehabdır."
Eshâb-ı kirâmın bu husustaki icmâı bilindiği için, onların bu mevzûdaki sözlerini bildirmeye ihtiyâç yoktur.

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek

İmândan Güzel Bir Nîmet Yoktur

Vehbi Tülek

Günah Işlemek, Ölümü Unutmanın Alâmetidir

Vehbi Tülek

Ahiret Yolculuğundan Gâfil Olan Zavallıdır!

Vehbi Tülek

İnsanla Hayvan Arasını Ayıran Fark Edeptir!

Vehbi Tülek