Şerîfzâde Seyyid Mehmed Efendi

Şerîfzâde Seyyid Mehmed Efendi
Erkeğin hanımına nasıl davranması lâzımdır, bunları bildiriyorum: Ona karşı her zaman, güzel huylu olmalı, yumuşak davranmalıdır. Peygamberimiz "sallallahü aleyhi ve sellem" buyurdu ki: (Müslümânların en iyisi, en fâidelisi, zevcesine karşı iyi ve fâideli olandır). Eve gelince zevceye selâm vermeli ve hâtırını sormalıdır. Onu üzüntülü görünce, onu çok sevdiğini, acıdığını söyleyip hâlini sormalı, tatlı şeyler söylemelidir. Çünkü o, evinde kapalı, başkalarından ümitsiz ve yalnız kendisine alışmış olan dostu, dert ortağı, ekmek vericisi, kendini neşelendiricisi, çocuklarını yetiştiricisi ve ihtiyaçlarını gidericisidir. Çocukları terbiyede, ona yardım etmelidir. Çünkü, bebek, anasına, gece gündüz ağlayıp, hiç rahat vermez. Onu insâfsızca üzen bir alacaklıdır. O hâlde, ona imdâd edene, Allahü teâlâ yardım eder... Zevcesine, memlekette âdet olan elbisenin, çamaşırın en kıymetlisini giydirmelidir. Ev içinde, her istediği, güzel şeyleri giydirmelidir. Sokağa çıkarken, bunları da örtmeli, yabancıya göstermemelidir. İyi şeyler yedirmelidir. Zengin ise, helâl olan her şeyi almalıdır. Ona geniş, kullanışlı, sıhhi ve İslâm hanımına yakışan elbise ve nefis taam temin etmeyi, kendine borç bilmelidir.
İmâm-ı Gazâli "rahmetullahi aleyh" (Kimyâ-i saâdet)in yüzkırkbirinci sahifesinde diyor ki: (Zevcenin nafakasını sıkmamalı, isrâf da etmemelidir. Âilenin nafakasına verilen paranın sevâbı, sadaka sevâbından dahâ çoktur. Peygamberimiz "sallallahü aleyhi ve sellem" buyurdu ki: (Gazâ için sarf edilen, köle âzâd etmek için, fakire sadaka vermek için ve evindekilerin nafakası için sarf edilen altınların en üstünü ve sevâbı çok olanı, evin nafakasına verilen altının sevâbıdır.) İbni Sirin "rahmetullahi teâlâ aleyh" buyuruyor ki: (Hiç olmazsa haftada bir kerre tatlı yedirmelidir.)
Nafaka temininden âciz olanın evlenmesi harâmdır. Yemeği yalnız yememelidir. Çoluk çocukla yemek sevaptır. Hanımını dövmemelidir. Bir hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Bir erkek, zevcesini döğerse, kıyâmetde ben onun davâcısı olurum.) Dünya işlerindeki kusûru için, dövmek şöyle dursun, acı, sert bile söylememelidir.

Merkebin Yükü Nedir Bir Sor Bakalım

Vehbi Tülek

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek