Seyyid Ahmed Tahtâvî
Müslümanların, birbiri ile karşılaştıkları zaman, musafaha etmeleri sünnettir. Ebû Zer Gıfâri (radıyallahü anh) buyuruyor ki: "Resûlullah efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) ile her karşılaşdığımda, benimle musafaha ederdi." [Musafaha; iki kişinin, sağ elin avuç içleri birbirine yapıştırıp, iki baş parmağın yanlarını birbirine değdirmesidir. Baş parmakda bulunan damardan muhabbet yayılır. Musâfaha ederken, birbirine muhabbet geçer.]
"Misvakın otuzdan çok faydası vardır. Birincisi, son nefeste iman ile gitmeye sebep olur. Erkeklerin, oruçsuz iken de, özürsüz sakız çiğnemeleri mekruhtur. Kadınlar, misvak yerine, oruçsuz iken, sünnete niyet ederek sakız kullanmalıdır."
"Nezir yapmanın caiz olduğu âyet-i kerimeden ve hadis-i şeriften anlaşılmaktadır. Nezir yapmak, istenilen bir şeyin hasıl olmasına talik edilirse (bağlanırsa), şart ettiği şey hasıl olunca, nezrettiği şeyi yapmak lazım olur. Hasıl olmasını istemediği bir şeyi şart ederse istemediği şey hasıl olunca, hac, oruç, sadaka, nafile namaz gibi nezirlerini, isterse yapar, istemezse, yapmayıp, yemin kefareti verir. Mesela; 'Ali ile konuşursam, Allah için yüz lira sadaka nezrim olsun' deyip, Ali ile konuşursa, isterse, sadakayı verir, isterse vermeyip, yemin kefareti verir. Fakat, 'zevcem boş olsun' dedi ise, Ali ile konuşunca zevcesi boş olur. Yemin kefareti vermesi caiz olmaz.
Şarta bağlı olan nezri, şart hasıl olmadan önce yapmak caiz değildir. Mesela, 'hastam iyi olursa, Allah için şu kadar sadaka vermek ve sevabını Seyyid Ahmed Bedevi hazretlerine bağışlamak nezrim olsun' deyip, hasta iyi olmadan önce nezrini yapması caiz olmaz. Hasta iyi olduktan sonra yapması lazım olur. Şarta bağlı olan nezri yaparken de, yeri, fakirin şahsını ve fakirlerin adetlerini ve paranın cinsini de söylediği gibi yapmak lazım değildir. Şarta muallak olan nezir, şart edilen şeye karşılık olarak yapılmamalıdır. Allahü teâlâya şükür olarak yapılmalıdır. Şükür secdesi yapmak gibidir."