Tövbeyi Terk Etmek Insanı Helâk Eder

Tövbeyi Terk Etmek Insanı Helâk Eder
"Muhabbetin tam ve olgun olmasının alâmeti, sevdiğinin yakınlarını, onunla alâkalı olanları da sevmektir. Hakiki sevgi bunu icab ettirir. O hâlde Allahü teâlâyı çok sevmenin alâmeti Resûlullah efendimizi (sallallahü aleyhi ve sellem) çok sevmek, O'na tâbi olmaktır. Çünkü Resûlullah efendimiz, Allahü teâlânın mahbûbu yani sevgilisidir. Resûlullah efendimizi çok sevmek, insanı, O'nun Ehl-i beytini de çok sevmeye sevk eder. Sevgilinin sevdiklerini de sevmek, sevginin gereğidir."
Her Müslümânı ve Eshâb-ı kirâmın hepsini iyilikle yâd etmemiz emrolundu. Ehlullaha itirâz eden kimsenin kâfir olarak öleceğini gösteren hadis-i şerifler vardır. Velinin masum olması şart değildir. Eshâb-ı kirâm arasında had cezâsı verilen ve eli kesilen oldu. Hâlbuki sahâbenin en aşağı derecede olanı da veli idi. Hepsi, sahâbi olmayan velilerin hepsinden daha yüksek idiler. Velilerin hepsi, günâha devam etmekten mahfuzdurlar. Hepsi tövbe ve istiğfâr eder. Belki, bazen günah işlediği için pişmânlıkları, ağlamaları, Allahü teâlâya yalvarmaları daha çok olur. Dereceleri artar. Bu sebeple, (Zillet ve inkisâra sebep olan günâh, izzet-i nefse ve kibre sebep olan tâatten daha hayırlıdır) denilmiştir.
Amelleri ve sıfatları müsâvi olan iki veliden, tövbesi daha çok olanın, masum olandan daha üstün olduğu bildirildi. (Buhâri)de diyor ki: (Eshâb-ı kirâmdan Abdullah adında birine, şarap içtiği için had cezâsı verildi. Resûlullah "sallallahü aleyhi ve sellem", buna lanet edildiğini işitince, (Ona lanet etmeyiniz! Çünkü O, Allahı ve Resûlünü sevmektedir) buyurdu.
Masum olmak, kusursuz olmak, Peygamberlere mahsustur. Velinin masum olması şart değildir. Israr ve devam olmadan, büyük günâh işlemek, veliliği bozmaz. Veli, günâhından vazgeçer ve tövbe eder. Günâh işlemek, insanı helâk etmez. Günâha devam etmek, tövbeyi terk etmek, helâk eder. Âdem aleyhisselâmın zellesi ile İblis'in isyânı, bundan dolayı farklı oldular.
Eshâb-ı kirâmın hepsini sevmekle ve hepsine saygılı olmakla emrolunduk. Sevilmeleri az veya çok olabilir. Fakat hiçbirine dil uzatmamız, kötü bilmemiz câiz değildir. Kendi kusurlarımıza bakmamız, hiçbir Müslümânı gıybet etmememiz lâzımdır.

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek