Ümmetim! Yâ Rabbî! Ümmetim

Ümmetim! Yâ Rabbî! Ümmetim
Allahü teâlâ, Muhammed aleyhisselâmın ümmeti için Âl-i İmrân sûresinin 110. âyet-i kerimesinde meâlen; "Siz, insanlar için hayırlı bir ümmetsiniz! İyi şeyleri emreder, fenâ şeyleri menedersiniz" buyurdu. Bu âyet-i kerimeyi tefsir eden müfessirlerden biri de, bu âyet-i kerimeyi; "Siz, insanlar içinde en hayırlı ümmetsiniz. Çünkü siz, iyiliği emrediyor, kötülükten menediyorsunuz. İnsanları İslâm'a da'vet ederek, onların Cehenneme girmeyip, Cennete girmelerine vesile oluyorsunuz" şeklinde tefsir etti.
Sa'lebi tefsirinde, İbn-i Abbâs'tan (radıyallahü anh) şöyle nakletmektedir. Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: "Mûsâ aleyhisselâm; (Yâ Rabbi! Benim ümmetimden daha üstün bir ümmet yarattın mı?) diye suâl eyledi. O zaman Allahü teâlâ; (Ey Mûsâ! Muhammed aleyhisselâmın ümmetinin diğer mahlûklara üstünlüğü, benim, yarattıklarıma olan üstünlüğüm, gibidir) buyurdu. Mûsâ aleyhisselâm; (Yâ Rabbi! Keşke, ben Muhammed aleyhisselâmın ümmetini görseydim) der. Allahü teâlâ da (Sen onları göremeyeceksin. Keşke onların sözlerini işitmeyi isteseydin) buyurur. Bunun üzerine Mûsâ aleyhisselâm; (Onların sözlerini işitmek istiyorum) deyince, Allahü teâlâ; (Ey Ümmet-i Muhammed!) diye hitâb buyurdu. Biz de, babalarımızın sulbünden, analarımızın rahminden 'Lebbeyk Allahümme lebbeyk, lâ şerike leke lebbeyk, innelhamde ven-ni'mete leke vel-mülk lâ şerike lek' diye cevap verdik. Yine Allahü teâlâ; (Ey Muhammed ümmeti! Benim rahmetim gazâbımı, affım cezamı geçmiştir. Ben, size istemeden verdim. Kim bana kıyâmet gününde, Allahü teâlâdan başka ilâh olmadığına, Muhammed'in benim peygamberim ve kulum olduğuna şehâdet ederek gelirse, onun yerini Cennet yaparım. Günahları deniz köpükleri kadar çok olsa bile) buyurdu."
Yine Ebû Hüreyre'nin (radıyallahü anh) rivâyet ettiği şefaat hadis-i şerifinde, Resûlullah buyurdu ki: "Ben başımı kaldırırım. (Ümmetim! Yâ Rabbi! Ümmetim! Yâ Rabbi! Ümmetim!) derim. Bunun üzerine (Yâ Muhammed! Ümmetinden üzerlerine hesap olmayanları, Cennetin sağ kapısından içeri koy, onlar, Cennetin diğer kapılarında da insanlara ortaktırlar) denilir. Nefsim yed-i kudretinde olan Allahü teâlâya yemin ederim ki, Cennet kapılarının iki kanadı arası, Mekke-i mükerreme ile Himyer veya Mekke-i mükerreme ile Busrâ arası kadardır."

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek