Yarın Öleceksin Dense Ne Yapardın

Yarın Öleceksin Dense Ne Yapardın
Âlimler bu ümmetin faziletlileridir. Çünkü onlar, Peygamberlerin vârisleridir. Kur'ân-ı kerimde meâlen "Allahü teâlâ ecelleri ve rızıkları taksiminde, mükâfat ve ceza vermekte, kullarına emir ve yasaklarında adâlet sahibi olduğu hâlde kendisinden başka ilâh bulunmadığını ve birliğini deliller ve indirdiği âyet-i kerimelerle beyân eyledi. Melekler Allahü teâlânın birliğini ikrâr ettiler. İlim sahipleri müminler de imân ettiler." (Âl-i İmrân-18) buyuruluyor.
Allahü teâlâ âyet-i kerimede âlimleri, kendi birliğine ve adâletine şahit kıldı. Kendisi kendisine şâhid olduğu gibi, melekler de bu husûsa şâhid oldu. Allahü teâlânın âlimleri şâhid getirmesi pek yüksek bir makamdır.
Yine Allahü teâlâ, Resûlullah efendimize (sallallahü aleyhi ve sellem) "Yâ Rabbi! İlmimi artır de!" (Tâhâ-114) buyurarak, bununla şerefinin ve derecesinin artması için, kendisinden ilmini artırmasını, istemesini emretti. Peygamberlerin derecelerini bile artıran ilim ile, Peygamberlerden başkalarının da şereflenmesi elbette lâyıktır.
Allahü teâlâ yine Kur'ân-ı kerimde "(Ey Resûlüm onlara) de ki: Hiç bilenlerle, bilmeyenler bir olur mu? Ancak akıl sahipleri nasihat kabul eder, ibret alırlar" (Zümer-9) buyuruyor.
İlim, Allah rızâsı için öğrenilirse, Allahü teâlâ indinde sevâba ve vaat olunan derecelere kavuşulur. Süfyân-ı Sevri hazretleri "Biz ilmi, önce Allahü teâlânın rızâsını kastederek öğrenmedik. Fakat ilim, Allahü teâlânın rızâsından başkasını kabul etmedi" buyurdu. Eshâb-ı kirâmdan birinin yanına bir başkası gelip "Ben ilim öğrenmek istiyorum, fakat onunla amel edememekten de korkuyorum" dedi. Bunun üzerine o zât "İlim öğrenmen, cehâlete vâsıta olmandan daha hayırlıdır" dedi. Aynı kişi bir başkasına gidip aynı şekilde sorunca, o da "Âlim, kıyâmette âlim olarak, câhil de câhil olarak haşrolunur" dedi.
Ebû Hüreyre'ye (radıyallahü anh), "Sana yarın öleceğin söylense ne yapardın?" diye sorulunca, "İlim öğrenirdim" cevâbını verdi. Denilir ki: "İlmin evveli susmak, ikincisi dinlemek, üçüncüsü öğrendiğini ezberlemek, dördüncüsü amel etmek, beşincisi ilmi yaymaktır."

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek