Zeynüddîn Muhammed Hemedânî

Zeynüddîn Muhammed Hemedânî
Allahü teâlâ, Kur'ân-ı kerimde meâlen; "Muhakkak namaz mü'minler üzerine, vakitleri belirli olarak farz olmuştur" buyuruyor (Nisâ-103).
Peygamber efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem), hadis-i şeriflerde buyuruyor ki: "Allahü teâlâ, beş vakit namazı kullarına farz kıldı. Eksiksiz olarak, erkân ve âdabına riâyetle o namazları kılan kimseyi, Allahü teâlânın Cennete koyacağına vaadi vardır. O namazları istenildiği gibi kılmayan kimseye, Allahü teâlânın bir vaadi yoktur. Allahü teâlâ dilerse ona azâb eder, dilerse onu Cennetine koyar." "Siz birini mescide girerken gördüğünüz zaman, onu imanlı olduğuna şehâdet ediniz." Peygamber efendimize en faziletli amel sorulunca; "Farzları eda etmek, haramlardan sakınmak" buyurdu. Bir gün Ebû Hüreyre'ye (radıyallahü anh); "Kalemin senin hakkında günah yazmamasını ister misin?" diye sordular. O da, "Evet, yâ Resûlallah" dedi. Bunun üzerine Peygamber efendimiz; "Allahü teâlânın farz kıldığı şeyleri yap, haram kıldıklarından sakın, sana faydası olmayan sözü terk et, konuşma" buyurdu. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
"Su, pisliği giderdiği gibi, beş vakit namaz da, günahları giderir." "Namaz, Cennetin anahtarıdır." "Kıyâmet gününde, kulun önce namazına bakılacaktır. Eğer namazı tamam ise, diğer amelleri kabul olunur. Eğer namazı eksik ise, diğer amelleri kendisine çevrilir." "Allahü teâlâ buyurdu ki: Kulum, farzları eda etmekle benim azâbımdan kurtulur. Nafilelerle ise bana yaklaşır." Peygamber efendimiz Ebû Hüreyre'ye (radıyallahü anh) şöyle buyurdu: "Ailene namazı emret. Allahü teâlâ sana ummadığın yerden rızık gönderir."
Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerimde meâlen: "... Secde eserinden (çok namaz kılmaları yüzünden meydana gelen) nişanları yüzlerindedir" buyurdu (Fetih-29). buyurdu.
Denildi ki: Secde eseri; huşû nûrudur, bâtından zâhire, kalblerinden yüzlerine vurur ve parlar.
Peygamber efendimiz bir hadis-i şerifte; "Kulun Allaha en yakın olduğu an, secde hâlidir" buyuruyor. Bu hadis-i şerif, "Secde et de (Rabbinin rahmetine) yaklaş" (Alâk-19) âyet-i kerimesinin açıklamasıdır.

Merkebin Yükü Nedir Bir Sor Bakalım

Vehbi Tülek

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek